poniedziałek, 15 września 2014

Buraczki do słoika na 4 sposoby



Wiadomo - przystawek do obiadu zimą nigdy za dużo..a powiem Wam, ze jest różnica - otworzyć kupione w sklepie przetwory a te z domowej piwniczki. Dla mnie nie ma porównania. Co swoje to swoje..
Proponuję zrobić buraczki tarte do słoika w zalewie słodko-kwaśnej. Baza smakowa jest ta sama - w kolejnych etapach dodajemy dodatki, które nadają buraczkom charakteru.

W tym roku przerobiłam 8 kg buraczków, po 2 kg z każdego smaku ( wyszło 6-7 słoików 400 ml każdego rodzaju).

Żeby ułatwić sprawę buraczki gotowałam w szybkowarze - wystarczy 30 minut. W związku z tym, że mam nie za duży garnek - gotowałam je w trzech turach. Po ugotowaniu należy zetrzeć je na tarce ( oczka jakie lubimy - u mnie jabłkowe).

Zaprawa na cały sort:

- 1,5 szkl. octu
- 1,5 szkl. cukru
- 2 łyżki soli

Do zalewy nie dodaję wody - gdyż buraczki podczas tarcia wydzielają dużo soku, który dopełni w odpowiedni sposób roztwór.
Zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy starte buraczki. Odstawiamy na godzinę ( aż przestygną i nasycą się smakiem).

Dzielimy na 4 części.

1. Podstawową wersję mamy gotową. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania.

...................................................................................................................................................................

2. Znane wszystkim buraczki z papryką. U mnie w wersji pikantnej - dodatkowo z chili.Kto nie zna - musi poznać.

Na 2 kg zaprawionych buraków:
- 4 papryki
- 2 cebule duże
- 1 chili

Paprykę oczyszczamy i trzemy na tych samych oczkach co buraczki. Cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę. Chili tniemy w krążki. Cebulę, buraczki, paprykę i papryczkę umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dusimy do miękkości papryki ( ok. 10 minut). Przekładamy do słoików i pasteryzujemy jw.

...................................................................................................................................................................

3. Buraczki z dodatkiem chrzanu - czyli a'la ćwikła

Na 2 kg zaprawionych buraków:
- słoiczek ostrego chrzanu tartego
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki octu

Dodatki mieszamy z zaprawionymi buraczkami.  Przekładamy do słoików i pasteryzujemy jw.

Kupując chrzan czytajmy etykietki. Nie warto płacić za dodatkowy cukier czy mleko w proszku w chrzanie. Mi się udało kupić czysty, lekko zakwaszony z tzw. tradycyjnego przetwórstwa.
...................................................................................................................................................................

4. Buraczki z czosnkiem, tymiankiem i miodem. Dzięki ziołowemu aromatowi i słodkawemu smaku fajnie komponują się z mięsem drobiowym. 

Na 2 kg zaprawionych buraków:
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 pełne łyżki miodu
- 2 łyżki octu
- 1 płaska łyżka tymianku suszonego

Mieszamy dodatki z buraczkami. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy jw.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz