środa, 27 stycznia 2016

Stefanka kawowo michałkowa bez pieczenia


Idealne ciasto - bo nigdy no będzie miało zakalca. Złożone z herbatników i dwóch rodzajów kremów. Smakiem przewodnim jednego z nich są cukierki michałki, które darzę miłością nieskończoną a drugiego - kawa. Połączenie tych dwóch smaków - słodkiego, orzeszkowego i delikatnie gorzko kawowego jest kompozycją idealną. Najlepsze na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną a smaki zaczną ze sobą współgrać.

Wykonanie kremu michałkowego najlepiej rozpocząć kilka godzin wcześniej. Masa musi wystygnąć, aby można było ją poddać dalszej obróbce.

- 250 ml śmietanki kremówki
-  20 dag cukierków michałków w białej czekoladzie

Śmietankę przelać do garnuszka, dobrze podgrzać, ale nie gotować. Dodać cukierki pokrojone w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin ( najlepiej na noc). po tym czasie Ubić śmietankę z michałkami aż podwoi swoją objętość.


Krem czekoladowy*:
- 1 szklanka mleka
- 1 budyń czekoladowy ( ok. 38 gram)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka sypkiej kawy naturalnej
- 2-3 łyżki cukru
- 120 gram miękkiego masła masła
- 1 łyżka soku z cytryny

Odlać 1/4 szklanki mleka i rozpuścić w niej proszek budyniowy. Resztę zagotować z cukrem i oboma rodzajami kaw. Wrzące mleko zalać rozmieszanym proszkiem i ugotować budyń. Wystudzić.
Miękkie masło rozetrzeć, dodawać małymi partiami wystudzony budyń, na koniec sok z cytryny.

* aby krem maślano-budyniowy się nie zważył: budyń musi być dodawany do masła małymi partiami, najlepiej jeżeli jest w zbliżonej temperaturze do masła. Jeżeli zdarzy się, że krem się zważy warto go podgrzać delikatnie nad kąpielą wodną i ubijać go powoli. Krem powinien się ustabilizować.


- ok. 108 sztuk herbatników
- wafelek orzechowy w czekoladzie ( np. Grzesiek, Princessa lub inny tego typu )

Na tacy ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Na nim ułożyć trzy rzędy herbatników po sześć sztuk w każdym rzędzie. Na herbatniki wyłożyć 1/3 ciemnej masy. Na kremie kawowym ułożyć herbatniki, na nich jasną masę. I tak do wyczerpania składników.
Wierzch posmarować masą michałkową.
Wafelek posiekać, obłożyć górę stefanki. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Radzę odstawić je na dobę.

Przepis dodaję do akcji Durszlaka i Miksera kulinarnego: Ciasta bez pieczenia

Ciasta Bez PieczeniaCiasta bez pieczenia



15 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Bardzo lubię takie herbatnikowe ciasta. A to połączenie smaków wydaje mi się perfekcyjne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, połączenie kawy i michałków to świetny zestaw

      Usuń
  2. To ciasto zawładnęło moim sercem ! Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto w sam raz do porannej kawy! Uwielbiam Twoje przepisy i będę odwiedzać Twojego bloga częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy artykuł, według mnie do tego przepisu brakuje tylko idealnej kawy !

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezła sprawa z tym portalem, jeśli chcielibyście bardziej informatycznych rzeczy zapraszamy do siebie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Super blog ! Zapraszamy także na forum biznesowe !

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam !:) mózg podpowiada "zrób natychmiast" ciało " nie rób" :D 

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany! Wyglada to obłędnie!
    Sama jestem niepoprawną fanką wszystkiego co z kawą jest związane. Tiramisu to mogłabym wcinać na obiad i popijać to paloną kawa - dobrą znajdziesz na strona sklepu etnocafe.pl. Przepis sobie zapisuje i będe testować. Dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda przepysznie i do ciasta tylko brakuje filiżanki świeżo mielonej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Stefanka to jedno z ciast, które piekę najczęściej. Raz przemyciłam do niego masło orzechowe, żeby było zdrowsze, w końcu orzechy mają mnóstwo zdrowych tłuszczów. Udało się, ciasto wyszło pyszne i polecam spróbować tego patentu.

    OdpowiedzUsuń
  11. O tak! Dla takich przepisów tu zaglądam!!!

    OdpowiedzUsuń