sobota, 27 września 2014

Batoniki ( ciasteczka) owsiano-żytnie z bakaliami bez pieczenia



Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego a wyrzuty sumienia nie pozwalają nam sięgnąć po ulubioną pralinkę polecam te ciasteczka.

Jeżeli lubicie mieszanki musli nie oprzecie się tym domowym łakociom. Nie tylko są smaczne ale i zawierają mnóstwo błonnika zawartego w otrębach i płatkach, magnezu, kwasu foliowego i innych dobroci jakie oferują nam ulubione bakalie. Bo tu proszę Państwa panuje żywieniowa samowolka - co lubimy to dajemy :)

Proporcja na około 30 sztuk:

* mierzone szklanką o pojemności 250 ml

- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka otrębów żytnich
- kostka masła roślinnego
- 4 pełne łyżki brązowego cukru ( zamiennie białego)
- 3/4 szklanki mleka
- ok. 2,5 szklanki dodatków
( u mnie:
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki siekanych daktyli
- 0,5 szklanki ziaren łuskanego słonecznika
- 0,25 szklanki ziaren siemienia lnianego
- 0,25 szklanki ziaren dyni
- 0,25 szklanki sezamu
- 0,5 tabliczki siekanej gorzkiej czekolady (80% kakao) - zamiennie 3 łyżki kakao)

W rondlu umieścić masło roślinne, cukier i mleko. Zagotować. Dodać płatki owsiane - prażyć około 5 minut. Jak płatki delikatnie zmiękną dodać otręby i czekoladę. Po minucie wyłączyć gaz i dodać bakalie. Mieszać do całkowitego wchłonięcia płynu przez bakalie.
Na folię aluminiową wyłożyć masę, Uformować blok 15 x 15 cm i wysoki na około 2 cm. Po 20 minutach ciąć na batony. Każdy obtoczyć w otrębach, sezamie bądź ulubionych ziarnach. Układać na kratce. Po około 2 godzinach powinny obeschnąć delikatnie i można już je jeść.




Jeżeli mamy więcej czasu i lubimy zabawy plastyczne ( lub mamy małe dzieci, które lubią zabawy plasteliną) - z przestygniętej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego  i delikatnie spłaszczamy dłońmi. Następnie postępujemy jak z batonikami - obtaczamy w ulubionych ziarenkach
i pozostawiamy do obeschnięcia.

Ciasta bez mikseraCiacho na widelcu
 .

4 komentarze:

  1. to dla mnie te ciasteczka :P:P:P? super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dl a Ciebie i dla mnie:)ja też je uwielbiam!

      Usuń
  2. Mniam, wyglądają smakowicie :) Idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealnie - uwielbiam z kawą jako przekąskę. Jestem syta do samego popołudniowego obiadu.

      Usuń