środa, 11 listopada 2015

Placuszki dyniowo-jogurtowe ( pancakes )



Propozycja w sam raz na leniwie sobotnio-niedzielne poranki.
Proste składniki + szybkie wykonanie = pyszny efekt.

Lubimy dynię zarówno w słodkiej jak i wytrawnej postaci. W placuszkach jej smak nie jest dominujący, natomiast jej dodatek powoduje, że są one miękkie, wilgotne i puszyste w środku.

Proporcja na 4 bardzo głodne osoby ( ok 18 sztuk )

- 1 szklanka* jogurtu naturalnego
- 1 szklanka puree dyniowego ( klik )
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli

* szklanka o pojemności 250 ml

Do miski przełożyć jogurt, puree dyniowe, olej i jajka - roztrzepać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wymieszać - ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.
Patelnię mocno rozgrzać, nakładać po 2 łyżki ciasta na suchą patelnię zachowując odstępy między placuszkami. Zmniejszyć moc ognia o połowę. Jak na powierzchni placuszków zaczynają pojawiać się bąbelki - odwrócić na drugą stronę. Smażyć do zezłocenia.

Podawać posypane cukrem pudrem i kwaskowatą konfiturą ( u mnie morelowa ).




Z dynią proponuję również zrobić:
Zupę z dyni i soczewicy ( klik )
Krem jarzynowy z dynią ( klik )
Dynię w słodko kwaśnej zlewie ( klik )
Puree z dyni ( klik )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz