środa, 3 grudnia 2014

Dynia marynowana w słodko kwaśnej zalewie



Bo kłaść to złoto w kostkach do słoika można dopóki dynia jest dostępna ( przeciętnie do końca grudnia). Lubię smak korzennej marynaty, którą otoczone są kosteczki dyni. To świąteczny smak na czasie.. słodki i jednocześnie kwaskowaty, podkreślony pikanterią goździków i aromatem cynamonu.
Wspaniale komponuje się z białym mięsem

Polecam również:
* słodko kwaśne gruszki
* buraczki w słoiku
* papryka marynowana



Na 2 kg oczyszczonej dyni ( bez pestek i skóry ):
- 3,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanka wody
- 3/4 szklanki octu 10%
- 4-5 goździków
- 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu ( bądź kora )

Dynię kroimy w paski a następie w miarę równą kostkę. Składniki marynaty zagotowujemy. Wkładamy kosteczki dyni i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do zeszklenia - uwaga - nie przegotujmy bo dynia się rozpadnie ( potrwa to około 30 minut, ale bądźcie czujni - tak naprawdę czas gotowania zależy od odmiany dyni).
Jak marynata będzie gotowa przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz