sobota, 6 grudnia 2014

Zupa jarzynowa z dynią (krem)



Dziś przedstawiam przepis na bardzo szybki obiad. Zupa, której przygotowanie wraz z obieraniem warzyw zajmuje nie więcej niż 35 minut. Jest lekka ale jednocześnie pożywna.. Gotowy krem możecie posypać ulubionym żółtym serem bądź skropić olejem z pestek dyni, który maksymalnie wyciągnie jej dyniowe aromaty. U mnie zupa wystąpiła w towarzystwie grzanek czosnkowych.

Może zainteresuje Cię też:
* syty krem z dyni i soczewicy
* pikantny krem z marchewki

Na 4 porcje lub 3 duże:
- pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 4-5 marchewek, 2-3 pietruszki, mały por, 1/5 selera )
- obrana i oczyszczona dynia - ok. 70 dag
- 100 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego chili
- sól do smaku
- opcjonalnie kilka kropel oleju z pestek dyni

Warzywa obrać, wraz z dynią pokroić na podobnej wielkości fragmenty. Włożyć do garnka, zalać do 3/4 wysokości jarzyn wodą, Przykryć pokrywką i gotować na żywym ogniu ok. 20-25 minut do miękkości składników. Następnie do garnka dodać mleko, łyżkę masła, chili i sól do smaku. Zmiksować blenderem na gładki krem.

Podawać z grzankami lub bagietką / bułką.
Przed podaniem polecam skropić olejem z pestek dyni - zupa nabierze głębi smaku. Ale bez tego dodatku też jest pyszna.
Ostrość zupy jest wartością indywidualną - regulujemy ją ilością chili w daniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz