wtorek, 16 grudnia 2014

Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )



Dania z królika dosyć często goszczą na moim stole.
Poprzednio zaprosiłam Was na pysznego królika duszonego w pomidorach.. 
Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskichkopytek jak i ryżu czy kaszy. Podałam z sałatką z buraczków i papryki.


- tuszka królika ( skoki, łapy, comber )
- 3-4 cebule
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ocet do zamarynowania mięsa

Mięso umyć, ,podzielić na porcje, oczyścić z błonek. Oprószyć solą, majerankiem i pieprzem, skropić octem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny aby mięso skruszało.
W szybkowarze rozgrzać olej, obsmażyć mięso. Dodać czosnek, liść laurowy i cebulę pokrojoną w talarki. Podlać wodą, doprowadzić potrawę do wrzenia, zamknąć szybkowar* pod ciśnieniem na 30 minut. Wyłączyć gaz, pozwolić samoistnie garnkowi odprowadzić parę ( zajmie to około 10-15 minut). Po otwarciu zahartować śmietanę powstałym sosem ( do miseczki włożyć 3 łyżki śmietany i łyżkę gorącego sosu, wymieszać) i dodać do mięsa.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

* królika można zrobić w tradycyjnym garnku, jednak czas duszenia mięsa wydłuży się do 1,5- 2 godzin. Należy pamiętać, aby podlewać mięso co jakiś czas wodą. 

3 komentarze:

  1. Pyszny królik. Uwielbiam to mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o pomoc w sprawie wyboru szybkowaru. czym się kierować, a może po prostu który model się sprawdził.Dziekuję. Sprawa jest dla mnie pilna.
    Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Elu. Mam nadzieję, że nie za późno odpowiadam. Osobiście używam szybkowaru marki Delimano, 4l. Dla 3 osobowej rodziny w zupełności wystarcza. Z moich spostrzeżeń: ważne jest aby przy wyborze szybkowaru zwrócić uwagę na stop z jakiego jest zrobiony - nie polecam szybkowarów ze stopów aluminiowych. Nagrzewają się szybko, ale też bardzo szybko tracą temperaturę. Proszę zwrócić uwagę na grubość dna - u mnie dno ma ok. 2 cm grubości. Nagrzewa się wolniej niż aluminiowy - ale uzyskuje niezwykle wysoką temperaturę smażenia ( co przyszpiesza również gotowanie) i bardzo długo garnek utrzymuje ciepło ( obiad zrobiony o 8mej rano - o godzinie 13stej jest nadal ciepły). Kolejną sprawą, na którą warto zwrócić uwagę jest ilość stopni uzyskania ciśnienia. Mój posiada 2 stopnie. Na nr 1 gotuję warzywa ( marchewka - 4 minuty ), na nr 2 - mięso ( karczek w plastrach - 15 minut i jest miękki, że się rozkleja). Mój garnek sam w sobie jest również ciężki jak i pokrywa jest solidna. Warto zwrócić uwagę na uszczelkę przy zakupie - aby nie miała ubytków i dobrze leżała w szczelinie pokrywy. Nie wiem jaki zakłada Pani budżet - ale nie warto kupować garnka za 100 zł ( do długofalowa inwestycja, nie warto oszczędzać, bo zwróci się to w kosztach użytkowania, choćby oszczędności zużywanego gazu)

      Usuń