sobota, 8 listopada 2014

Kopytka polane masłem miętowo-tymiankowym



Kopytka - proste danie, które można podać w bardzo wykwintny sposób.
Są wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, wszelakich gulaszów i pieczystych
...ale co rzadko się zdarza same w sobie stanowią niebanalne jarskie danie..

W mojej wersji zostały polane masełkiem z dodatkiem tymianku i mięty. Biorąc do ust kluseczkę czujemy najpierw delikatny miętowy posmak, następnie po języku rozpływa się dominujący aromat  tymianku i masła.

Prostota pozostaje jednak niezastąpiona..

Proporcja na dwie osoby:
- 0,5 kg obranych i ugotowanych ziemniaków*
- 9 łyżek mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju**
- 2 żółtka

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach.  Dodać obie mąki, olej i żółtka. Sprawnie zagnieść zwarte ciasto. Podzielić na 4-5 części. Formować wałeczki, które należy pokroić w małe kopytka. Gotować w dobrze osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

*  ugotujmy ziemniaki w całości -mają one inną konsystencję niż te ugotowane w kawałkach - są bardziej zwarte
** dodatek oleju sprawia, że kluseczki są mięciutkie i rozpływają się w ustach

Masełko miętowo-tymiankowe:
- na 4 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki suszonej mięty
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

Masło rozpuścić. Dodać zioła. Ostudzić. Następnie podgrzać.
Gotowe do polania kopytek.


1 komentarz:

  1. kocham kopytka ;) a najbardziej ze skwareczkami, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń