czwartek, 27 listopada 2014

Filet z kaczki smażony z nutą pomarańczy


Czasami los ześle mi całą kaczuszkę. Cieszę się niezmiernie z takich wyroków opatrzności i raduje mnie myśl co uda mi się zrobić z tak wspaniałymi darami losu.
Jeżeli nie przyrządzam jej w całości, dzielę ją tak jak dziś na partie. Wykrawam filety, a resztę tuszki dzielę na porcję, które zachowuję na późniejszy czas.

Przepis jest bardzo prosty:

- 2 filety z kaczki
- sól, pieprz do oprószenia mięsa
- sok z połowy pomarańczy

Filety nacinamy od strony skóry. Oprószamy solą i pieprzem zarówno od strony skóry jak i mięsa.
Dodatkowo skrapiamy sokiem pomarańczowym od strony mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę w zimne miejsce.

Patelnię rozgrzewam. Układam na niej filety skórą do dołu. Smażę około 7 minut do momentu aż tłuszcz się wytopi a skórka stanie się brązowa i przysmażona ( dodatkowo obciążam mięso ciężkim talerzykiem podczas smażenia).
Odwracamy filety na drugą stronę. Smażę jeszcze ok. 5 minut.
Wyłączam patelnię, przykrywam pokrywką i pozostawiam filety ok 5-7 minut w cieple aby odpoczęły.
Po tym czasie kroję i podaję.
Jeżeli lubimy mięso mniej krwiste usmażone filety wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C na 7 minut.



Do mojej kaczki proponuję podać surówkę z czerwonej kapusty.
A może przygotujesz kaczkę w ten sposób.

2 komentarze:

  1. Oj nie powinnam takich pyszności oglądać na noc... Jutro obowiązkowo kupuję kaczkę i zrobię według Twojego przepisu, nie wiem czy to nie za krótko będzie 7+5 minut, ale spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monik - jeżeli lubisz bardziej krwiste mięsko - u mnie się sprawdziło. Jeżeli nie - tak jak pisałam w poście - poleżakuj je chwilę w piekarniku

      Usuń