Jeżeli nie przyrządzam jej w całości, dzielę ją tak jak dziś na partie. Wykrawam filety, a resztę tuszki dzielę na porcję, które zachowuję na późniejszy czas.
Przepis jest bardzo prosty:
- 2 filety z kaczki
- sól, pieprz do oprószenia mięsa
- sok z połowy pomarańczy
Filety nacinamy od strony skóry. Oprószamy solą i pieprzem zarówno od strony skóry jak i mięsa.
Dodatkowo skrapiamy sokiem pomarańczowym od strony mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę w zimne miejsce.
Patelnię rozgrzewam. Układam na niej filety skórą do dołu. Smażę około 7 minut do momentu aż tłuszcz się wytopi a skórka stanie się brązowa i przysmażona ( dodatkowo obciążam mięso ciężkim talerzykiem podczas smażenia).
Odwracamy filety na drugą stronę. Smażę jeszcze ok. 5 minut.
Wyłączam patelnię, przykrywam pokrywką i pozostawiam filety ok 5-7 minut w cieple aby odpoczęły.
Po tym czasie kroję i podaję.
Jeżeli lubimy mięso mniej krwiste usmażone filety wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C na 7 minut.
Do mojej kaczki proponuję podać surówkę z czerwonej kapusty.
A może przygotujesz kaczkę w ten sposób.
Oj nie powinnam takich pyszności oglądać na noc... Jutro obowiązkowo kupuję kaczkę i zrobię według Twojego przepisu, nie wiem czy to nie za krótko będzie 7+5 minut, ale spróbuję :)
OdpowiedzUsuńMonik - jeżeli lubisz bardziej krwiste mięsko - u mnie się sprawdziło. Jeżeli nie - tak jak pisałam w poście - poleżakuj je chwilę w piekarniku
Usuń