środa, 23 września 2015

Masa cukrowa - przepis doskonały ( + figurki do wystroju tortów )

Wzięłam się za bary z masą cukrową. Od dawna mnie kusiła i wabiła.
Dawno temu popełniłam kilka prób. Były mniej lub bardziej udane.
Niedawno mój synek kończył dwa latka. Była to doskonała okazja do wyćwiczenia nowych umiejętności.
Tak się złożyło, że imprezę trzeba było rozłożyć na dwie tury. Ucieszona popełniłam dwa torty!

Smyk miłością czystą i pełną uwielbienia darzy wszelkie rybki, a Rybkę Mini Mini tak pokochał, że musieliśmy kupić złotą welonkę do domowego akwarium. Nie miałam więc problemu z aranżacją pierwszego tortu


 W zestaw wchodzą:
- rybka MiniMini
- pomarańczowa ośmiorniczka
- różowa muszla z perłą
- żółwik
- większe i mniejsze muszelki
- elementy rafy koralowej

A tutaj żółwik w przybliżeniu:


Kolejnymi bohaterami są Teletubisie ( czego zupełnie nie rozumiem, ale każdy wiek ma swoje prawa )


W skład gangnu teletubisiowego wchodzą:
- Lala ( żółty )
- Po ( czerowny )
- Dipsi ( zieolna świeczka )
- Słoneczko
- Nono ( niebieski odkurzacz )
- trawki i kwiatki

Nono w zbliżeniu


Osobiście z tortu morskiego bardziej jestem zadowolona, ale to dlatego, że wykonywałam go jako drugi - więc czerpałam z własnego doświadczenia.

No a teraz sama masa cukrowa.

W sieci krąży mnóstwo przepisów na nią. Wypróbowałam wiele. Zawsze coś mi nie pasowało - albo się kruszyła, albo pękała na gotowych figurkach albo nie chciała się lepić, albo się rozklejała w dłoniach.

Najbardziej popularnym przepisem na masę krążącym jest masa w składzie:

800 g cukru pudru
100 g glukozy w proszku
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
3 łyżeczki 'Planty' (opcjonalnie)

Żelatynę zalewamy wodą, następnie rozpuszczamy na paliku pilnując żeby się nie przypaliła ani zagotowała. Dodajemy do niej glukozę i margarynę. Masę dodajemy do cukru pudru wyrabiając masę ( można w misie mikserem z hakiem, bądź ręcznie ).

Moja modyfikacja:
750 - 800 g cukru pudru, przesianego
100 g glukozy w proszku
4 łyżeczki żelatyny > 3 łyżeczki 
70 ml wody   60 ml wody + 35 ml miodu sztucznego / syropu kukurydzianego / golden syropu
3 łyżeczki 'Planty' (opcjonalnie) zbędny dodatek
1 łyżeczka ekstraktu np. waniliowego

Moje zmiany:
- tłuszcz w masie ma utrzymywać wilgoć i podwyższać poziom jej plastyczności. Czerpiąc ze swojego doświadczenia z czekoladą plastyczną, wiem, że doskonałą plastyczność nadaje dodatek do masy syropu kukurydzianego/sztucznego miodu. Masa uzyskuje konsystencję plasteliny.
- zmniejszyłam w przepisie ilość wody o połowę zastępując ją płynnym dodatkiem w postaci syropu.
- zmniejszyłam ilość żelatyny o 1/4 - masa tak nie pęka.

Samo wykonanie jest identyczne, tylko do żelatyny oprócz glukozy dodaję syrop.

Do barwienia używam barwników spożywczych.

W ten sposób  przygotowana masa cukrowa jest doskonała do wykonywania drobnych figurek i szczegółowych elementów.
Niewykorzystaną część masy należy zabezpieczyć folią bez dostępu powietrza aby nie wysychała.

Gotowe figurki z czasem twardnieją niczym baranki cukrowe na Wielkanoc.

No i ostatnia moja praca wykonana dla przyjaciela mojego siostrzeńca. 


Zestaw figurek:
- remiza strażacka
- strażak
- wąż strażacki
- dwa hydranty :)





6 komentarzy:

  1. witam mam pytanie czy ta masa na torcie po jakims czasie nie robi sie sucha.lamliwa .sztywna ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      tort przed pokryciem masą cukrową należy posmarować masą maślaną - inaczej masa się nie przyklei do ciasta. Masa maślana oprócz tego, że przytwierdza masę cukrową do ciasta nadaje jej odpowiedni poziom wilgotności. Tak, że na pewno na torcie nie będzie się łamała ani kruszyła. Natomiast ozdoby wykonane oddzielnie z masy cukrowej po pewnym czasie twardnieją ( niczym baranki cukrowe na Wielkanoc)

      Usuń
  2. Witam, czy niewykorzystaną masę można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
  3. A i jeszcze jedno ;) czy mogę poprosić jeszcze o przepis na dobrą masę maślaną ? Tak się zainspirowałam że muszę zacząć sama robić bliskim torty :)

    OdpowiedzUsuń