Proporcja na blachę 24 x 30 cm
- 1 kilogram sera mielonego ( wiaderkowy )
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka jagód
- 1 galaretka jagodowa ( bądź o smaków owoców leśnych ) + 2 płaskie łyżki żelatyny
- 1 galaretka cytrynowa + 2 płaskie łyżki żelatyny
- ok 30 dag borówek do przybrania
1. Jagody zagotowujemy, przecieramy przez gęste sito*. Płynu ma być 3/4 szklanki ( jeżeli brakuje uzupełniamy wodą). Sok jagodowy ponownie zagotowujemy, rozpuszczamy w nim galaretkę jagodową + żelatynę. Studzimy.
2. Cytrynową galaretkę + żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Studzimy.
3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
4. Ser rozdzielamy na pół, przekładamy do osobnych misek:
- pierwszą część sera miksujemy chwilę, dodajemy ciemną, wystudzoną galaretkę, miksujemy. Następnie dokładamy połowę porcji śmietany. Delikatnie mieszamy.
- drugą część sera miksujemy, dodajemy jasną galaretkę, miksujemy. Dodajemy pozostałą śmietanę. Delikatnie mieszamy.
5. Do wyłożonej folią spożywczą blachy na środek wylewamy chochelkę jasnej masy. Na nią chochelkę ciemnej masy. Postępujemy tak do wyczerpania składników. ( Uwaga: masa szybko tężeje )
6. Na wierzch wysypujemy borówki. Wkładamy do lodówki do stężenia ( na ok. godzinę ). Przed podaniem sernik z lodówki należy wyjąć 15 minut wcześniej.
* jeżeli użyjemy samej jagodowej galaretki paski w serniku nie będą tak ciemne. Jeżeli nie mamy pod ręką jagód można do masy dodać odrobinę fioletowego barwika spożywczego a samą galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz