czwartek, 5 lutego 2015

Keks gotowany


Nie ukrywam, że zainspirowałam się babką gotowaną wykonaną Obżarciucha (klik).
Babka jest pyszna i delikatna, więc polecam ten przepis.
Zaraz po babce postanowiłam wykonać keks, modyfikując delikatnie oryginał.

Ciasto jest wilgotne, delikatne i upstrzone słodkimi bakaliami. Kwaśny lukier na bazie soku z cytryny równoważy jej smak. Polecam do popołudniowej herbatki.

Przepis na dużą formę do gotowania ( 22 cm wysokości )



- 5 jajek
- masło roślinne/margaryna - 250 gram
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

dodatkowo po 3 łyżki:
- siekanej gorzkiej czekolady
- żurawiny suszonej
- rodzynek
- moreli krojonych w paseczki
- orzechów włoskich
- kandyzowanej skórki pomarańczowej*
- 1 łyżka mąki pszennej

- 5 łyżek cukru pudru
- sok z 1/4 cytryny

Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/mąką.
Bakalie obsypać mąką.
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno w połowie ubijania dodając połowę cukru i sól ( nie podejdą wówczas wodą podczas oczekiwania na zużycie).
Tłuszcz utrzeć z pozostałym cukrem na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami mąki przemiennie ze śmietaną. Bakalie i połowę ubitych białek dodać do ciasta - wymieszać rozluźniając ciasto. Dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać.
Przelać ciasto do formy, zamknąć pokrywą i włożyć do garnka z wrzącą wodą sięgającą połowy formy. Gotować na wolnym ogniu przez 1h i 15 minut.
Po tym czasie wyjąć z wody, otworzyć formę. Gy przestygnie wyjąć z foremki.

Cukier puder utrzeć z połową soku z cytryny. Gdy będzie za gęsty dodawać po kilka kropel soku i ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Polać górę babki lukrem.

* można użyć ulubionych bakalii

1 komentarz:

  1. ale mnie miło zaskoczyłaś :) tym Obżarciuchem :D tzn. babką :D super CI wyszła, pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń