czwartek, 6 sierpnia 2015

Ciasto czekoladowo wiśniowe ( na zimno )


Dla tych co pragną słodkości, ale myśl o tym, żeby włączyć piekarnik, kiedy żar bucha z nieba przyprawia o dreszcze.
Słodki, czekoladowo karmelowy spód idealnie komponuje się kawskowatym musem wiśniowym.
Śmietanka idealnie wyważa oba te smaki.


Na blachę 24 x 35 cm

Spód*
- na dwie warstwy ok. 28-32 sztuk herbatników
- 200 gr gorzkiej czekolady
- puszka ( u mnie 430g) masy krówkowej
- 2 łyżki masła

Na dnie blachy ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
Czekoladę z masłem rozpuścić. Dodać do masy krówkowej. Wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą ciastek.

Mus wiśniowy:
- 3 szklanki wydrylowanych wiśni
- 0,5 szklanki cukru**
- 3-4 łyżki żelatyny

Wiśnie zmiksować, zagotować z cukrem. Do wrzących wiśni dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzone wiśnie wylać jako drugą warstwę na ciasto

Wierzch:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- 1/3 tabliczki czekolady do starcia ( mleczna bądź gorzka )
- 2 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Wyłożyć na górę ciasta. Na wierzch zetrzeć czekoladę na grubych oczkach.


* masa czekoladowo krówkowa podpatrzona z bloga Moje wypieki
** lub dodajemy cukier w ilości odpowiadającej naszym kubkom smakowym

1 komentarz: