czwartek, 5 maja 2016

Młoda kapusta z koperkiem


I nastał sezon na kapuchę ! Niezmienny dodatek do wiosennego obiadu. Świetnie komponuje się nie tylko z klasycznym mielonym, kopytkami czy knedlami. Taką kapustkę uwielbiam z kromką chleba. Po prostu wiosna na talerzu.
Przepis jest bardzo prosty, w wielu domach znany. Smaku młodej kapusty nie zaburzam cebulą czy przyprawami. Ona sama w sobie ma tą  słodycz i doskonały aromat.


Przystawka dla dwóch osób:
- główka młodej kapusty
- duży pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miękkiego masła + 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki wody

1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i szatkujemy niezbyt drobno
2. W rondlu rozgrzewamy masło ( 2 łyżki ), dodajemy kapustę, przesmażamy chwilę, dolewamy wodę i sól.
3. Gotujemy do miękkości pod przykryciem - około 20-30 minut
4. Miękkie masło ucieramy na talerzyku z mąką. Kiedy kapusta jest miękka dodajemy do niej pastę ( masło się rozpuści a mąka zagęści kapustę bez grudek ) i zagotowujemy całość.
5. Koperek siekamy, dodajemy do kapusty, wyłączamy gaz i przykrywamy na kilka minut aby smaki się przeniknęły.

 Podajmy do obiadu. Wiosną smakuje ze wszystkim :)

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam młodą kapustę w każdym wydaniu :) Gdybym mogła, to bym dodawała kapustę do każdego posiłku ;) Moja rodzina powoli ma dosyć tej mojej kapusty, ale myślę, że jednak tę wersję przepchnę ;) W ogóle śmieją się ze mnie, że w Szybkiej Pizzy non stop siedzę w kuchni, a potem jeszcze w domu. W sumie coś w tym jest :) Ale co poradzę na to, że to kocham no :) Zresztą nie tylko ja, bo widzę, że ty również.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kawawszklance17 maja 2016 03:37

      Szybka Pizzo - zgadzam się z Tobą w każdym słowie :D

      Usuń
  2. Bardzo pysznie te jedzenie wygląda. Może sobie kiedyś to zrobię.

    OdpowiedzUsuń