czwartek, 14 stycznia 2016

Makaron ryżowy z pieczarkami


Pomysł na szybki obiad bądź smaczną kolację. Przygotowanie zajmie nie więcej niż 30 minut, a efekt zadowoli każde podniebienie. Makaron ryżowy jest bardzo wdzięcznym materiałem do pracy w kuchni, przyjmie każdy smak. Dziś nasyciłam go kremowym aromatem pieczarek z nutą wędzonki, która wspaniale współgra z grzybami. Słodycz daniu nadaje podduszona cebulka, a całość zaostrza szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Makaron ryżowy można zastąpić tradycyjnym pszennym makaronem. Będzie równie pysznie.

Porcja na 3 osoby:
- opakowanie makaronu ryżowego wstążki
- 30 dag małych pieczarek
- 15 dag wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki kremówki
- garść siekanego szczypiorku bądź biało-zielonej części pora
- sól, świeżo mielony pieprz

Makaron zalać w miseczce wrzątkiem, zostawić pod przykryciem na około 5 minut.
Boczek pokroić w cienkie paseczki.
Cebulkę z czosnkiem w drobną kostkę.
Pieczarki pokroić na 2 lub 4 części

Na patelnię wylać 2 łyżki oleju, dodać boczek, podsmażyć. Następnie dołożyć cebulkę z czosnkiem, zmniejszyć ogień aby delikatnie się zeszkliła. Dorzucić pieczarki, smażyć ok. 5 minut mieszając. Zalać całość kremówką.
Do sosu przełożyć odcedzony makaron. Wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na około 10 minut aby smaki się połączyły a makaron zmiękł i przejął smaki.
Przed podaniem danie należy spróbować, w razie potrzeby dosolić ( uwaga - boczek jest słony ), oprószyć świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem/porem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz