sobota, 23 stycznia 2016

Zimowa sałatka z kaczką


Skomponowałam tą sałatkę pod własne podniebienie. Łącząc smaki wielokrotnie próbuję różnych połączeń smakowych w mini wersjach na jednej łyżce, i tak mięso kaczki wspaniale połączyło mi się z kwaśnym jabłkiem, orzechami, podwędzanym serem i obsmażoną pieczarką. Całość oprószyłam siekanym szczypiorem i skropiłam słodko ostrym sosem musztardowym. Pieczarki jak i orzechy są tylko podprażone, aby wydobyć ich smak.
To pyszna propozycja nie tylko na elegancką kolację dla dwojga ale też wspaniały lunch do pracy.


Porcja na dwie głodne osoby:
- 1 duża pierś z kaczki ze skórą
- sól, pieprz

Skórę kaczki naciąć na krzyż. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Ułożyć filet skórą do dołu na suchej i zimnej patelni. Smażyć na średniej mocy ognia 5 minut. Tłuszcz się wytopi, skórka zrumieni. Odwrócić na drugą stronę. Smażyć 7-8 minut. Wyłączyć moc ognia, na mięsie położyć talerzyk, na nim ustawić obciążnik ( np. kubek z wodą). Odczekać ok 4 minut. Zdjąć mięso na talerz, odwrócić. Ostudzić. W tym czasie soki równomiernie się rozpłyną po mięsie. Po wystudzeniu pokroić w cieniutkie plastry.


Sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju ( oliwa niewskazana - przytłaczający smak )
- 1 pełna łyżeczka musztardy drobno mielonej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka drobno siekanego szczypiorku

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji.

Dodatki:
- 5 średniej wielkości pieczarek
- 1/4 główki sałaty lodowej
- garść orzechów włoskich grubo siekanych
- 15 dag sera twarogowego podwędzanego
- 1 kwaśne jabłko ( np. szara reneta )
- 2 łyżki grubo siekanego szczypiorku
- 0,5 płaskiej łyżki pieprzu mielonego

1. Każdą pieczarkę pokroić na 5-6 części. Tłuszcz spod kaczki zebrać ręcznikiem papierowym zostawiając na patelni cienką warstwę. Rozgrzać patelnię, dodać pieczarki, szybko obsmażyć na złoto, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Oprószyć pieprzem.
2. Patelnię po obsmażeniu pieczarek przetrzeć ręcznikiem papierowym. Uprażyć na niej orzechy.
3. Sałatę pociąć na mniejsze części.
4. Ser pokroić w kostkę ( mniej więcej 0,5 x 0,5 cm )
5. Jabłko pociąć w plastry, a następnie w grubą zapałkę.

Na dnie misy ( talerzy ) ułożyć sałatę, na nią nieregularnie układać pieczarki, jabłka, ser i mięso. Całość obsypać orzechami i siekanym szczypiorem.  Całość polać sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz