sobota, 15 listopada 2014
Ciasto czekoladowo kokosowe bez pieczenia [duża blacha]
Dziś proste i efektowne ciacho!
Ma w sobie mega dużo kalorii i jest prze...prze...pyszne...
Ale kto by się kaloriami przejmował, kiedy za oknem zimno...a filiżanka dobrej kawy w towarzystwie tego smakołyku umili najbardziej pochmurny dzień.
Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm)
Dolna warstwa:
- 1 kostka masła roślinnego (250 g) / zwykłego
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka rozkłócone
- 4 czubate łyżki kakao
- 340 gr herbatników ( 2 długie paczki każda po 170 gr)
+ opakowanie herbatników 170 gr do wyłożenia blaszki
Spód blachy wyłożyć herbatnikami. Pozostałe połamać.
W dużym rondlu podgrzewamy masło z cukrem, kakaem i jajkami do momentu zgęstnienia. Odlać pół szklanki polewy. Dodać połamane herbatniki. Wyłożyć na blachę wyłożoną ciasteczkami. Dobrze docisnąć łyżką.
Górna warstwa:
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 200 gr wiórek kokosowych
- pół kostki masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
Do rondelka wlać mleko, dodać wiórki, cukier i masło. Zagotować. Do gotującej się masy dodać mannę jednocześnie roztrzepując widelcem/trzepaczką aby nie zrobiły się grudki. Gotować do zgęstnienia. Dodać sok z cytryny. Wylać na czekoladowy spód. Ponakładać plamki odłożonej polewy.
Można jeść już po wystudzeniu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale smakuje!
OdpowiedzUsuń