wtorek, 28 października 2014

Duszony ryż z mięsem i marchewką


Jest to kolejne danie jednogarnkowe, które może przygotować raz dwa po powrocie z pracy.
Duszony ryż z mięsem ma wspaniałą zaletę - jest daniem bardzo sycącym. Tak, że szklanką surowego ryżu można obdzielić trzyosobową rodzinę.
Marchewka dodaje słodyczy daniu zaś natka, którą jest posypane wspaniale odświeża kubki smakowe.

To ciepłe dnie polecam wszystkim zabieganym.

- 35 dag mięsa mielonego ( u mnie z łopatki )
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 1 szklanka ryżu
- woda ( tyle ile wchłonie ryż )
- 3 łyżki oleju
- świeżo mielony pieprz ( 1 łyżeczka ), czerwona słodka papryka ( 1 łyżka ), sól
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki

Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić marchewkę, następnie dodać cebulę - podsmażyć. Do warzyw dołożyć mięso - ściąć je jednocześnie rozbijając grudki widelcem. Delikatnie posolić.
Dodać surowy ryż, delikatnie go zeszklić pilnując aby każde ziarenko było obtoczone smakiem warzyw i mięsa. Zalać do równości ryżu wodą. Przykryć. Dusić na średnim ogniu do momentu wchłonięcia wody przez ryż. Dodać ok, 100 ml wody, ponownie przykryć. Powtórzyć proces do momentu aż ryż będzie miękki. Doprawić pieprzem, mieloną papryką, solą i sokiem z cytryny.
Wyłączyć ogień. Pozwolić przeniknąć się smakom 2-3 minuty. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz