poniedziałek, 20 października 2014

Masa czekoladowa do wafli


Na osłodę pochmurnych dni, jakie serwuje nam jesień.... Taki wafelek do porannej kawy i od razu uśmiech pojawia się na naszych buziach.

Nie tylko dla fanów czekolady!

Wbrew pozorom wykonanie wafli nie jest trudne, masę wykonuje się w jednym garnku mieszając jedną łyżką.
Masa nie powoduje zmiękczenia wafli.

Jeżeli  do jej wykonania używamy mleka w proszku granulowanego blender ręczny jest nam niezbędny - no chyba, że nie przeszkadzają nam białe grudki w czarnej masie.


Na każda paczkę wafli:
- 1 masło / margaryna ( 250 gr )
- 3 pełne łyżki kakao - jeżeli lubimy mocno czekoladowe klimaty - dajmy jeszcze jedną łyżkę
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1 1/4 szklanki mleka w proszku ( u mnie granulowane odtłuszczone! ) - zwracam na to uwagę, gdyż dając pełne, gładkie mleko w proszku uzyskamy inną konsystencję - wówczas wystarczy nam 1 szklanka takiego mleka.
Jak sprawdzić konsystencję masy? nabierając ją na łyżkę musi ona ją dobrze oblepić, nie może spływać szybko zostawiając tłuste plamy, musi ją otulać jak gęsty kisiel.

Jeżeli  uznamy, że masa jest za gęsta - jest na to ratunek - dajmy 2 łyżki wody - wymieszajmy. Jak będzie się dobrze rozprowadzała na waflu znaczy, że jest ok.

Podsumowując - trzymajmy się proporcji - ale pamiętajmy, że w razie "wypadków" możemy ją ratować przy pomocy wody lub mleka w proszku.

Natomiast jeżeli przygotowaliśmy odpowiednią w konsystencji  masę a podczas jej rozprowadzania zgęstniała - wystarczy ją odrobinę podgrzać :)  i dalej wykładać na wafle.

Wykonanie:
Masło kakao, cukier i wodę podgrzewamy do momentu połączenia się składników.
Dodajemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Ciepłą należy rozprowadzić na waflach. Całość obciążyć . Po godzinie można kroić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz