Ciasto surówka - jak stwierdzili moi znajomi..no bo co można zrobić z marchewki i jabłka? oprócz wyśmienitej surówki do obiadu można upiec doskonałe ciasto na deser :)
Ciasto jest z tych puszystych i jednocześnie wilgotnych, ale tak w sam raz - przyjemnie rozpływa się w buzi a nie jest ciężkim gniotem..
Przełożyłam je gotowaną cytrynową masą grysikową na bazie mleka. Nie należy ona do najlżejszych, ale takiej ciacho nie wymaga.
Uwieńczeniem dzieła jest polewa czekoladowa z dodatkiem rozpuszczalnej kawy, doskonale przełamująca słodycz masy grysikowej.
Proporcja na tortownicę o średnicy 26 cm.
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki marchewki utartej na drobnych oczkach
- 1 szklanka jabłek utartych na grubszych oczkach
- 0,5 szklanki rodzynek
- 1 szklanka oleju
- po 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
Całe jaja wbić do miski, dodać cukier. Ubijać na wysokich obrotach do momentu aż jajka znacznie zwiększą objętość i zmienią kolor na jasno żółty. Następnie porcjami dodawać olej. Kiedy dobrze się ze sobą połączą należy zmniejszyć obroty miksera i zacząć wsypywać mąkę ze środkami spulchniającymi, następnie marchewkę, jabłka i rodzynki. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka w 180 'C ( piekarnik góra-dół).
Wystudzić.
Przeciąć ciasto w połowie.
Masa grysikowa:
- 300 ml mleka
- 70 gr masła
- 4 pełne łyżki manny ( nie błyskawicznej!)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Mleko z masłem i cukrem zagotować. Jak zawrze wsypać mannę ( najlepej roztrzepując jednocześnie trzepaczką/widelcem aby nie zrobiły się grudki). Gotować na wolnym ogniu aż do całkowitego zgęstnienia. Na koniec dodać skórkę cytrynową i sok z cytryny.
Na dolny blat ciasta wyłożyć gorącą masę, przykryć górnym i lekko docisnąć.
Polewa czekoladowo-kawowa:
- 50 gr masła
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
Masło włożyć do garnuszka, dodać mleko cukier, kakao, kawę i sól. Podgrzewać do połączenia składników nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić na 10 minut. Przestygniętą polewą polać ciasto.
Ciacho dołączam do akcjo organizowanej przez Durszlak i Moje Wypieki (klik)
Aż je się oczami! Obłędnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńi obłędnie smakuje :)
UsuńŚwietne ,moje smaki.
OdpowiedzUsuńPycha! Fantastycznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńi fantastycznie smakuje :)!
UsuńCudeńko :) Jesienne smaki w najlepszym wydaniu.
OdpowiedzUsuńbędę nieskromna i zgodzę się z Tobą w 100%
UsuńMmm, cudowne... :) Jabłko z marchewką to smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiałam te smaki..i jak widać pozostały ze mną do "dorosłych" lat :)
Usuń