czwartek, 23 października 2014

Jesienne ciasto marchewkowo jabłkowe dla gości



Ciasto surówka - jak stwierdzili moi znajomi..no bo co można zrobić z marchewki i jabłka? oprócz wyśmienitej surówki do obiadu można upiec doskonałe ciasto na deser :)
Ciasto jest z tych puszystych i jednocześnie wilgotnych, ale tak w sam raz - przyjemnie rozpływa się w buzi a nie jest ciężkim gniotem..


Przełożyłam je gotowaną cytrynową masą grysikową na bazie mleka. Nie należy ona do najlżejszych, ale takiej ciacho nie wymaga.
Uwieńczeniem dzieła jest polewa czekoladowa z dodatkiem rozpuszczalnej kawy, doskonale przełamująca słodycz masy grysikowej.

Proporcja na tortownicę o średnicy 26 cm.

- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki marchewki utartej na drobnych oczkach
- 1 szklanka jabłek utartych na grubszych oczkach
- 0,5 szklanki rodzynek
- 1 szklanka oleju
- po 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia

Całe jaja wbić do miski, dodać cukier. Ubijać na wysokich obrotach do momentu aż jajka znacznie zwiększą objętość i zmienią kolor na jasno żółty. Następnie porcjami dodawać olej. Kiedy dobrze się ze sobą połączą należy zmniejszyć obroty miksera i zacząć wsypywać mąkę ze środkami spulchniającymi, następnie marchewkę,  jabłka i rodzynki. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka w 180 'C ( piekarnik góra-dół).
Wystudzić.

Przeciąć ciasto w połowie.

Masa grysikowa:
- 300 ml mleka
- 70 gr masła
- 4 pełne łyżki manny ( nie błyskawicznej!)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- 2-3 łyżki soku z cytryny

Mleko z masłem i cukrem zagotować. Jak zawrze wsypać mannę ( najlepej roztrzepując jednocześnie trzepaczką/widelcem aby nie zrobiły się grudki). Gotować na wolnym ogniu aż do całkowitego zgęstnienia. Na koniec dodać skórkę cytrynową i sok z cytryny.

Na dolny blat ciasta wyłożyć gorącą masę, przykryć górnym i lekko docisnąć.

Polewa czekoladowo-kawowa:
- 50 gr masła
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli

Masło włożyć do garnuszka, dodać mleko cukier, kakao, kawę i sól. Podgrzewać do połączenia składników nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić na 10 minut. Przestygniętą polewą polać ciasto.


Ciacho dołączam do akcjo organizowanej przez Durszlak i  Moje Wypieki (klik)

Moje wypieki i desery na każdą okazję

9 komentarzy:

  1. Aż je się oczami! Obłędnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudeńko :) Jesienne smaki w najlepszym wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będę nieskromna i zgodzę się z Tobą w 100%

      Usuń
  3. Mmm, cudowne... :) Jabłko z marchewką to smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też uwielbiałam te smaki..i jak widać pozostały ze mną do "dorosłych" lat :)

      Usuń