sobota, 25 października 2014
Makaron (penne) ze szpinakiem i kremowym serkiem
Każdy zna i większość lubi..my uwielbiamy! Jest to tzw. szybki obiad..zanim makaron się ugotuje szpinak jest gotowy.
W wersji dla wegetarian - bez wędliny. Tak przyrządzony szpinak LUBIĘ w każdej postaci.
Porcja na 4 osoby ( albo 3 bardzo głodne ):
- 500 gr szpinaku mrożonego w liściach
- 250 gr serka kremowego
- 1 średnia cebula ( u mnie czerwona )
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- sól do smaku
- ok. 15 dag wędliny, świetny będzie też wędzony boczek
- 2 łyżki oleju
- opakowanie makaronu Czaniecki
Szpinak rozmrozić. Odcisnąć.
Wstawić wodę na makaron.
Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wędlinę, dodać cebulkę i czosnek. Smażyć do zeszklenia warzyw. Następnie dorzucić szpinak, dusić pod przykryciem około 6 minut. Następnie dodać serek,kiedy się rozpuści doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć ogień.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszać ze szpinakiem.
Podawać od razu.
Przepis bierze udział w konkursie zBLOGowanych Makarony Świata
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam, kocham takie makarony, proste i pyszne:)
OdpowiedzUsuń..i szybkie:) w sumie obiad w 20 minut :)
UsuńZachęcamy do dodania przepisu do akcji Makarony Świata na zBLOGowanych. W konkursie można dodać niezliczoną ilość propozycji makaronowych, a nagrody są warte walki o nie :)
OdpowiedzUsuń