sobota, 25 października 2014

Makaron (penne) ze szpinakiem i kremowym serkiem


Każdy zna i większość lubi..my uwielbiamy! Jest to tzw. szybki obiad..zanim makaron się ugotuje szpinak jest gotowy.

W wersji dla wegetarian - bez wędliny. Tak przyrządzony szpinak LUBIĘ w każdej postaci.

Porcja na 4 osoby ( albo 3 bardzo głodne ):

- 500 gr szpinaku mrożonego w liściach
- 250 gr serka kremowego
- 1 średnia cebula ( u mnie czerwona )
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- sól do smaku
- ok. 15 dag wędliny, świetny będzie też wędzony boczek
- 2 łyżki oleju

- opakowanie makaronu Czaniecki

Szpinak rozmrozić. Odcisnąć.

Wstawić wodę na makaron.

Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.  Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wędlinę, dodać cebulkę i czosnek. Smażyć do zeszklenia warzyw. Następnie dorzucić szpinak, dusić pod przykryciem około 6 minut. Następnie dodać serek,kiedy się rozpuści doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć ogień.

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wymieszać ze szpinakiem.

Podawać od razu.



Przepis bierze udział w konkursie zBLOGowanych Makarony Świata

zBLOGowani.pl

3 komentarze:

  1. Mniam, kocham takie makarony, proste i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..i szybkie:) w sumie obiad w 20 minut :)

      Usuń
  2. Zachęcamy do dodania przepisu do akcji Makarony Świata na zBLOGowanych. W konkursie można dodać niezliczoną ilość propozycji makaronowych, a nagrody są warte walki o nie :)

    OdpowiedzUsuń