czwartek, 9 października 2014

Zielona surówka w 10 minut



Nie wyobrażam sobie obiadu bez zielonego, surowego i chrupkiego dodatku ( wiosną robię wyjątek dla młodej duszonej kapustki). I wcale nie myślcie, że jestm fanatyczką super zdrowej żywności ( nad golonką też się rozpływam ).

Zazwyczaj nie robię skomplikowanych surówek, ma być szybko, smacznie i zdrowo.  Skoro więc tak często goszczą u mnie na stole postanowiłam poświęcić im chwile czasu na blogu.


Jako pierwszą  proponuję Wam zieloną jesieną suróweczkę. Nie ma w niej skomplikowanych składników, świetnie komponuje się z każdym mięsem.

Proporcja na dwie osoby:
- mała kapusta pekińska
- pęczek szczupiorku ( u mnie siedmiolatka )
- 2 ogórki kiszone

sos:
- 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z kiszoych ogórków ( lub jeżeli macie kupione ogórki na wagę - 1 łyżka soku z cytryny )
- 1 łyżka płaska cukru
- 0,5 łyżeczki soli

Kapustę posztakować, szczypiorek posiekać, ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( jabłkowych ).

Składniki sosu wymieszać z warzywami. Odstawić na chwilę do przeniknięcia się smaków.

Do jej wykonania wyorzystałam szczypiorek. Późną jesienią, kiedy będzie utrudniony do niego dostęp polecam skroić 1/5 średniej cebuli w drobną kosteczkę. Chodzi o uzyskanie delikatnego, cebulowego posmaku i nadanie surówce odrobine ostrości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz