czwartek, 9 października 2014
Zielona surówka w 10 minut
Nie wyobrażam sobie obiadu bez zielonego, surowego i chrupkiego dodatku ( wiosną robię wyjątek dla młodej duszonej kapustki). I wcale nie myślcie, że jestm fanatyczką super zdrowej żywności ( nad golonką też się rozpływam ).
Zazwyczaj nie robię skomplikowanych surówek, ma być szybko, smacznie i zdrowo. Skoro więc tak często goszczą u mnie na stole postanowiłam poświęcić im chwile czasu na blogu.
Jako pierwszą proponuję Wam zieloną jesieną suróweczkę. Nie ma w niej skomplikowanych składników, świetnie komponuje się z każdym mięsem.
Proporcja na dwie osoby:
- mała kapusta pekińska
- pęczek szczupiorku ( u mnie siedmiolatka )
- 2 ogórki kiszone
sos:
- 1 łyżka majonezu + 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z kiszoych ogórków ( lub jeżeli macie kupione ogórki na wagę - 1 łyżka soku z cytryny )
- 1 łyżka płaska cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Kapustę posztakować, szczypiorek posiekać, ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( jabłkowych ).
Składniki sosu wymieszać z warzywami. Odstawić na chwilę do przeniknięcia się smaków.
Do jej wykonania wyorzystałam szczypiorek. Późną jesienią, kiedy będzie utrudniony do niego dostęp polecam skroić 1/5 średniej cebuli w drobną kosteczkę. Chodzi o uzyskanie delikatnego, cebulowego posmaku i nadanie surówce odrobine ostrości.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz