środa, 22 października 2014

Kaszotto z kurczakiem i porem



Kaszotto - pęczotto...takie spolszczenie i przełożenie na nasze rodzime ziarna włoskiego risotto. Na bazie kaszy pęczak przygotowałam całkiem smaczne danie. Sycące i rozgrzewające - w sam raz na jesienny obiad.

Porcja dla dwóch osób:
- szklanka kaszy pęczak
- ok. 600 ml bulionu ( prawdopodobnie nie wykorzystamy wszystkiego )
- por - białą część + ok. 2 cm zielonej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka lub mały podwójny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pieprz - ok. 1 łyżeczki
- sól do smaku ( uwaga - bulion bywa słony sam w sobie )

Do przygotowania dania możemy użyć bulionu warzywnego bądź drobiowego. Jeżeli go nie mamy można zastąpić go wodą - w tedy należy danie odpowiednio doprawić solą / pieprzem / lubczykiem.

Kurczaka pokroić w krótkie paski. Por w krążki.
W rondlu rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka, dodać por (białą część), smażyć chwilkę, dodać kaszę i paprykę w proszku. Podsmażać do momentu aż wszystkie ziarenka zostaną oblepione smakiem kurczaka i pora. Zalać bulionem do równości, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum. Co jakiś czas przemieszać. gdy kasza wciągnie płyn, wlać chochlę bulionu. Powtarzać czynność do uzyskania pożądanej miękkości pęczaku. Na koniec dodać łyżkę masła i pieprz. Wyłączyć ogień, przykryć i odstawić na około 5-10 minut. Podawać posypane odłożoną częścią pora w towarzystwie ulubionej surówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz