środa, 8 października 2014
Gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki jak gołąbki - przepisów na nie w sieci jest całe mnóstwo. Ale w moich tkwi sekret: idealnie słodko-kwaśno-ostra zalewa, w której je dusimy. Podobnie jak przy kaczce ( klik ) nie podam Wam składników odmierzonych wagowo. Podam proporcję na 1 kilogram mięsa mielonego, na bazie której stworzycie idealne danie. Macie więcej mięsa? pomnóżcie ilość składników ;)
Wybór kapusty jest indywidualną sprawą Waszych kubków smakowych. Ja preferuję białą - moja znajoma włoską. I choć jedna drugą przekonywała, że jej wybór jest lepszy - żadna żadnej nie przekona.
Proporcja na 1 kg mięsa mielonego ( z łopatki, karkówki, może być mieszane - wieprzowo-wołowe ):
- główka kapusty
- 1 szklanka podgotowanego ryżu
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Wkładamy do dużego garnka i obgotowujemy około 15 - 20 minut. wyjmujemy i studzimy. Wykrawamy głąb, naciskamy od góry lekko na kapustę w celu rozluźnienia liści i oddzielamy je od siebie. Zgrubiałe nerwy na liściach delikatnie przycinamy.
Mieszamy ze sobą mięso, ryż i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Na każdą dolną część liścia nakładamy porcję mięsa mielonego, boczne brzegi zakładamy do środka i zawijamy go od dołu ku górze liścia. Gotowe gołąbki układamy ściśle w garnku.
Zalewa na 1 litr wody:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego ( 30 %)
- 1 łyżka grubo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka płaska soli
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka octu
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki zalewy. Zalewamy ułożone w garnku gołąbki 1 cm nad powierzchnię. Przykrywamy i dusimy do miękkości pod przykryciem ( około 1,5 godziny )
Jeżeli posiadamy szybkowar czas duszenia skróci się do 30 minut.
Gołąbki możemy też przygotować w rondlu do zapiekania ( gęsiarka będzie tutaj idealna ). Gotujemy je do pół miękkości pod przykryciem. Następie odkrywamy rondel i w 180 stopniach zapiekamy około 40 minut bez termoobiegu. Tak zapieczone gołąbki zyskują charakterystyczny smaczek karmelizowanej kapustki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz