środa, 27 sierpnia 2014

Murzynko-Sernik ze śliwką węgierką czyli sernikobrownie po polsku


Czym się różni amerykańskie brownie od polskiego murzynka?
praktycznie rzecz biorąc tylko nazwą....

Robiąc oba ciasta potrzebujemy masy czekoladowej..
Do brownie topimy tabliczkę czekolady, zaś do murzynka sami ją gotujemy.

To wyjątkowe ciasto, które smakuje zarówno czekoladoholikom jak i amatorom delikatnych serników.
Dodatek śliwek sprawia, że mocny smak spodu wspaniale komponuje się z delikatną sernikową górą.

blacha ( 25 x 35 cm )

Murzynkowy spód:

- kostka masła / margaryny ( 250 g )
- 1 szklanka cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Masło (margarynę), cukier, kakao, sól umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu połączenia składników.

Sernikowy wierzch:
- 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- łyżka mąki pszennej + łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
- 0,7 kg śliwek węgierek
- tabliczka gorzkiej czekolady

Śliwki dzielimy na połówki. Czekoladę siekamy.


Jak szybo wykonać to ciasto?

Obok rondelka z masą czekoladową stawiamy miskę, w której umieszczamy wszystkie składniki na masę serową. Do przestudzonej czekolady dodajemy mąkę, proszek i jajka.
Widełkami do ubijania białek mieszamy wszystkie składniki masy sernikowej, następnie ( nie musimy myć widełek) mieszamy ze sobą składniki ciasta murzynkowego.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy ciemne ciasto, na nie wykładamy masę serową. Wierzch posypujemy siekaną czekoladą i wykładamy połówki śliwek ( przecięciem do góry). Pieczemy w temperaturze 170 'C przez 45-50 minut.







9 komentarzy:

  1. Jak to apetycznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwierz, że nie tylko wygląda ale i smakuje:)

      Usuń
  2. Ciasto wygląda niezwykle smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jest co potwierdza tempo w jakim znika

      Usuń
  3. wygląda interesująco! smakowicie! wybornie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i równiez pozdrawiam

      Usuń
  4. Ależ to ciasto wygląda apetycznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń