środa, 6 sierpnia 2014

Domowa lasagne dla dwojga


Ochłodziło się nieco na zewnątrz, więc można na romantyczną kolację podać coś więcej niż sałatkę z fetą i kurczakiem:) Polecam przygotować domową lasagne z kremowym pieczarkowym beszamelem... Wymaga nieco pracy, ale efekt w 100% wynagrodzi nam trudy i zadowoli drugą połówkę.
Makaron zwykle przygotowuję sama. Nie dzielę go na małe prostokąty a wykrawam takie kawałki jakiej wielkości jest forma do zapiekania.
Wiedzieliście, że można bawić się smakiem beszamelu? Nie musi to być nudny smak zasmażonej mąki z masłem, mlekiem i gałką muszkatołową. Ja często zmieniam smaki tego uniwersalnego sosu. Dziś proponuję Wam polać zapiekankę beszamelem z pieczarkami...boski efekt... zapraszam na romantyczną lasagne.. 
Podaję proporcję na podwójną porcję, gdyż nasza kolacja bywa tak smaczna, że mamy na nią apetyt także następnego dnia ;)


Proporcje na dwie foremki 25 x 15cm

- 350 gr mąki ( typ 550 lub tortowa)
- 3 jajka
- łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki soli

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Wyrabiać do połączenia się składników. Jeżeli widzimy, że ciasto nie chce się połączyć, lub jest bardzo ścisłe dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę dłońmi. Odłożyć pod lnianą ściereczkę na 15 - 20 minut.  Następnie ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować dostosowując do wymiarów foremki.
Ja nie suszę makaronu jak jest to zalecane w oryginalnych włoskich przepisać. W związku z tym, że nie jest twardy nie trzeba go podgotowywać przed przełożeniem sosami. Natomiast każdy płat ciasta po rozwałkowaniu posypuję mąką i przekładam lnianą ściereczką kuchenną bądź papierowymi ręcznikami. Tak przygotowany makaron może czekać na nas nawet do drugiego dnia. (Jeżeli nie uda nam się w  tym czasie wykorzystać makaronu należy go wysuszyć. Suszymy rozłożony na płaskiej powierzchni).














Teraz zabieramy się za sos mięsno-pomidorowy. Możemy przygotować swój ulubiony sos bolognese. Oto proporcje na sos, który ja zawsze wykonuje:

- 500 gr mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- puszka pomidorów w zalewie + 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 średnie marchewki
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz, pieprz cayenne, oregano
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach (jabłkowych). Czosnek pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Podsmażyć na oleju, dodać mięso. Przesmażyć. Dodać marchewkę, pomidory, koncentrat. Doprawić solą, pierzem, pieprzem cayenne i oregano. Podlać 0,5 szklanki wody. Dusić przez około 20 minut. Pamiętajmy, że sos nie może być zbyt suchy, gdyż płaty makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" .













Pieczarkowy sos beszamelowy:
- 500 gr pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. 1/5 odłożyć do wyłożenia na wierzch. Szeroki garnek rozgrzać, wrzucić pieczarki. Dusić na sucho do momentu aż po oddaniu soków pieczarki odparują. Dodać masło. Kiedy się rozpuści zasypać całość mąką. Po przesmażeniu zasmażki wlać mleko i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Mieszać do zgęstnienia sosu.

Przygotować foremki do zapiekania. Do każdej wlać 1/4 sosu beszamelowego. Wyłożyć płat makaronu. Ułożyć na nim kilka łyżek sosu bolognese. Powtarzać do wyczerpania składników. Na wierzch wylać pozostały sos beszamelowy i ułożyć pozostałe pieczarki. Zapiekać 35-40 minut. Pozostawić na 5 minut w piekarniku. Kroić w kwadraty.


Można podać z jogurtem greckim wymieszanym z roztartym ząbkiem czosnku.

2 komentarze:

  1. Świetny przepis, w sam raz na kolacje we dwojga. Makaron potrzebny do lasagne dodatkowo smaruję przecierem Pomidori, uzyskuję wtedy porządany smak, a nadto potrawa nie jest za sucha. Ogólnie potrawa pracochłonna, ale za to jaki efekt. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dobra wskazówka. potrawa zyska na wyrazistości. a więc robimy :)

      --
      kawawszklance

      Usuń