niedziela, 20 lipca 2014

Królik z szybkowaru w pomidorach


A właściwie w pomidorach i papryce. To bardzo letnie wydanie tego wspaniałego mięsa. Wiecie, że organizm człowieka przyswaja białko z mięsa królika aż w 90%? żadne inne mięso nie jest tak dobrze tolerowane przez organizm ludzki. Dlatego często poleca się je alergikom.
Królika lubię i przyrządzam często. Dzisiejsza wersja jest szybka, bo razem z przygotowaniem mięsa zajmuje nam maksymalnie 30 minut. Dla osób, które nie posiadają szybkowaru czas przygotowania wydłuży się do 2 godzin.
Szczerze polecam.










- 1kg królika ( preferowane: comber, skoki)
- 2 średnie papryki
- 3 średnie pomidory
- 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju


















Mięso umyć, oczyścić z większych błonek. Comber podzielić na 2 części. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić. Paprykę, cebulę i pomidory pokroić na w miarę równe cząstki.
Mięso podsmażyć na oleju, następnie zasypać pokrojonymi warzywami. Na wierzchu położyć liście laurowe, rozkrojone ząbki czosnku, łyżkę masła. Posypać pieprzem ziołowym. Podlać 1/4 szklanki wody.
Jak zawrze przykryć i nastawić szybkowar na funkcję nr 2. Dusić 15 minut. Wyłączyć palnik. Pozostawić do samoistnego spadku ciśnienia ( można dusić 20 minut, spuścić ciśnienie i otworzyć od razu).
Mięso wyjąć. Powstały sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Warzywa delikatnie zagęszczą całość. Mięso polać powstałym sosem.

Dla osób nie posiadających szybkowaru po obłożeniu mięsa warzywami, podlać wodą i dusić je pod przykryciem do miękkości. Dalej postępować identycznie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz