poniedziałek, 21 lipca 2014

Jagodzianki w sezonie



Najlepsze jagodzianki jakie do tej pory udało mi się upiec. Miękkie, pełne jagód, aromatyczne i długo zachowujące świeżość. W sam raz słodkie, takie na 3-4 kęsy. Dla pragnących zapachu świeżo pieczonych bułeczek o poranku polecam ciasto zrobić wieczorem, włożyć do lodówki a rano uformować bułeczki i wsunąć do piekarnika. A, że pieką się 15 minut - będą gotowe zanim kawa się zaparzy.. U mnie wczorajsza niedziela upłynęła pod znakiem jagód, a dziś w poniedziałek zapowiada się powtórka.








Na 15 sztuk:
- 0,5 kg mąki krupczatki ( wg mnie najlepsza do drożdżowego)
- 220 ml mleka
- 80 gr masła
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży ( lub odpowiednio 25 g zwykłych, piekarskich)
- 1/4 łyżeczki soli



Jagody::

- 2 pełne szklanki jagód
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej











1/4 porcji jagód rozgnieść widelcem. Wymieszać z mąkami, cukrem i całymi jagodami. Przygotowanym nadzieniem wypełniać bułeczki.


Mleko, jaja i mąka powinny być w temperaturze pokojowej*.
Mleko podgrzać, masło rozpuścić. Do podgrzanego mleka dodać suche** drożdże. Poczekać kilka minut aż zaczną "musować". W misie miksera umieścić mąkę, sól, żółtka, cukier, masło i drożdże z mlekiem. Wyrabiać hakiem 7-10 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę przerobić rękoma - aby oddać masie ciepło dłoni. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie rozpłaszczyć dłońmi i podzielić na 15 części. Każdy placuszek nadziewać przygotowanymi jagodami, odłożyć na blasze łączeniem do dołu. Odstawić do napuszenia na około 30 minut***.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200'C. Włożyć bułeczki. Piec 15-20 minut.
Po wyjęciu i przestudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.




* Nabiał polecam wyjąć z lodówki dwie godziny wcześniej aby jego temperatura wyrównała się z        temperaturą pozostałych składników
** Jeżeli używamy "żywych" drożdży należy wcześniej zrobić rozczyn. Drożdże należy rozetrzeć z łyżką     cukru, łyżką mąki i odrobią ciepłego mleka. Poczekać do wyrośnięcia. Dalej postępować ja w przepisie.
*** Przed włożeniem bułeczek do piekarnika można je posmarować mlekiem bądź rozkłóconym jajem, będą ładnie się błyszczały  zyskają połysk.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz