czwartek, 10 lipca 2014

Wiosenny pęczak - sałatka z kurczakiem



Dziś zapraszam Was na bardzo sytą sałatkę z pęczaku. Nadal mam wrażenie, że owa kasza jest u nas ciągle nie doceniana. Moja wersja nie jest typową spotykaną często na stołach, bez ciężkiego sosu przykrywającego małe ziarenka.
Dodatek grillowanego filetu z kurczaka pozwala zaspokoić męski głód ( gdyby panowie narzekali na brak białka :)
Jednak muszę zaznaczyć, że w wersji wegetariańskiej sałatka jest równie smaczna.








Porcja na 2 osoby:

- filiżanka ugotowanego ( nie rozgotowanego!) w osolonej wodzie pęczaku
- pół ogórka szklarniowego
- 1 pomidor
- 4-5 rzodkiewek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- mała czerwona cebulka
- 1 mała papryka ( u mnie zielona)
- pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej w proszku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól












Filet z kurczaka obsypujemy słodką papryką i solimy. Skrapiamy olejem i odstawiamy na 20 minut.
Warzywa kroimy: ogórka, pomidora, cebulę w kostkę, rzodkiewki na 8-mki, natkę siekamy.
Patelnię grillową rozgrzewamy, filet grillujemy. Odstawimy aby odpoczął chwilę. Kroimy w cienkie plasterki.

Do miski, w której będzie mieszana sałatka wrzucamy kaszę, warzywa, natkę i filet w plasterkach.
Dodajemy sok z połowy cytryny, brązowy cukier i olej rzepakowy. Mieszamy. Odstawiamy na pół godziny aby składniki przeniknęły się nawzajem.
W razie potrzeby sałatkę należy dosmaczyć.

Nie ukrywam, że sałata najbardziej mi smakuje, gdy poleży odrobinę dłużej w lodówce. Wówczas soki, które puszczają warzywa wchłaniane są przez kaszę......eksplozja smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz