piątek, 11 lipca 2014

Knedle ziemniaczano serowe z owocami



Co prawda sezon na truskawki mija bezpowrotnie, ale ta wersja jest moją ulubioną  i taką ją zaprezentuję.
Knedle można robić z dowolnymi owocami. U mnie w domu smaki postępują sezonowo. Zaczynamy od truskawek, poprzez jagody, morele a kończąc na śliwkach węgierkach. Ja podaję je z podprażoną na złoto bułeczką i masełkiem. Równie wyśmienite są z słodką śmietanką lub lekko ukwaszoną wymieszaną z cukrem pudrem.







Na około 20 sztuk:

4 duże ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki
400 g białego sera (jednokrotnie zmielony)
2 żółtka
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 kg truskawek pokrojonych na cząstki
cukier( 10 łyżeczek do knedli + 2 łyżki do bułki)
6 łyżek bułki tartej
1/6 kostki masła

















Z sera, ziemniaków, obu rodzajów mąk, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zrolować wałki. Każdy wałeczek podzielić na 10 części. Każdą cząstkę rozklepać. Na dłoni położyć ziemniaczana-serowy placuszek na nim łyżeczkę truskawek i pół łyżeczki cukru. Zebrać brzegi placuszka, zlepić na środku w kulę. Położyć na obsypanej mąką stolnicy złączeniem w dół.
Do garna nalać wody (minimum pół), jak zawrze wsypać łyżkę soli. Wkładać knedle na wrzątek aby pokryły dno. Po wypłynięciu przykręcić gaz i gotować kluchy 6-7 minut.
Na suchej patelni uprażyć bułkę, dodać cukier a po chwili masło. Gotowe knedle polać bułeczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz