Moim pierwszym wpisem zaproszę Was na lekki obiad.
Sałatka jest szybkim daniem. Kiedy z nieba leje się żar wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Proponuję zrobić ją z tuńczykiem. Dla mięsożerców alternatywą jest grillowana pierś z kurczaka.
Dobrze się sprawdzi jako syty lunch do pracy.
Czas przygotowania produktów równy czasowi gotowania makaronu co jest niewątpliwą zaletą.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Proporcje na dwie głodne osoby:
- puszka tuńczyka w kawałkach
- 2 pomidory
- mała papryka ( u mnie zielona)
- 1/4 pęczka koperku
- kilka liści sałaty
- 1/2 opakowania dowolnego makaronu ( u mnie Farfalle)
- sok z cytryny, pieprz, sól, miód olej /oliwa z oliwek
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Sałatę porwać, pomidory sparzyć. Wraz z papryką posiekać na drobne cząstki. Koperek posiekać.
Przygotować vinegret. Na 3 części oliwy/oleju wziąć 1 część soku z cytryny + odrobinę miodu + szczyptę soli = wymieszać na emulsję ( polecam mały słoiczek w roli shakera). Spróbować. To sos nadaje smak potrawie. Ma być kwaśno słodko słony. W razie potrzeby dosmaczyć.
Na talerzu ułożyć sałatę, makaron, tuńczyka, pomidory, paprykę, koperek. Całość polewamy przygotowanym sosem. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz