czwartek, 30 lipca 2015
Cytrynowy sernik z malinami ( na zimno )
Lubimy serniczki, oj lubimy...jak się robi ciepło na zewnątrz - przeważnie robię serniki na zimno.
Ten, który dziś proponuję jest kremowy, delikatny, orzeźwiająco kwaskowaty, pachnący malinami...po prostu lato na talerzu.
Słodki czekoladowo karmelowy spód wspaniale dopełnia całości.
Proporcja na blachę 24x30 cm.
- 800 gr sera trzykrotnie mielonego
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 galaretki cytrynowe + 1 czubata łyżka żelatyny
- skórka z 1 średniej cytryny + sok z połowy cytryny
spód:
- 3 szklanki czekoladowych płatków kukurydzianych
- puszka masy krówkowej ( moja miała 430 gr)
- ok 30 dag świeżych malin
Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 3/4 szklanki wody.
Blachę wyłożyć folią spożywczą.
Płatki pokruszyć*. Wymieszać z masą krówkową, Wyłożyć masą blaszkę.
Śmietankę ubić na sztywno. W drugiej misce ubijać serek. Kiedy jego konsystencja delikatnie się rozluźni dodawać porcjami kremówkę, następnie skórkę, sok z cytryny i tężejącą galaretkę.
Wyłożyć na karmelowy spód.
Kiedy masa zacznie się ścinać ułożyć na wierzchu maliny.
Chłodzić ok 2 godzin.
* płatki można pokruszyć za pomocą blendera bądź zawijając je w ściereczkę i należy uciskać je wałkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
tak, prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńO jak ja lubię to, całe owoce na serniku!
OdpowiedzUsuń