środa, 15 lipca 2015

Tort naleśnikowy z karmelizowanymi czereśniami


Coś dla fanów słodkich śniadań. Czekoladowe naleśniki przełożone masą serową z nutą pomarańczy. Dzieło wieńczy karmel na bazie soku pomarańczowego, w którym skąpane są czereśnie.
To wspaniała odmiana dla tradycyjnych naleśników z serem.



Do przygotowania tortu wykorzystujemy ulubione ciasto naleśnikowe. Dodatkowo dodajemy do niego ok. 3 płaskich łyżek kakao. Jeżeli nie macie ulubionego przepisu proponuję wykorzystać proporcje podane na blogu Kwestia smaku. Przepis sprawdzony przeze mnie.
Do wykonania torciku potrzebujemy około 16 sztuk. Smażone na patelni o średnicy 26 cm.


Masa serowa:
- 60 dag białego sera półtłustego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- 0,5 jogurtu greckiego

Wszystkie składniki masy miksujemy ze sobą. Masą przekładamy naleśniki i wkładamy na ok godzinę do lodówki.



Pomarańczowy karmel z czereśniami:
- 300 ml soku pomarańczowego
- 1/3 szklanki cukru
- 2 garście czereśni

Na patelnię wylewamy sok, dodajmy cukier. Odparowujemy masę na wolnym ogniu do momentu aż zgęstnieje, tak aby kropla karmelu upuszczona na talerzyk utrzymała formę ale nadal jest miękka i lepka ( ok, 25 minut). W gorącym karmelu zanurzamy czereśnie, podgrzewamy chwilę, do momentu aż skórka zacznie pękać na owocach. Całość delikatnie studzimy. Gęstym i chłodnym karmelem z czereśniami polewamy torcik naleśnikowy.


1 komentarz: