sobota, 18 lipca 2015
Najszybsza lemoniada na świecie
Wspaniale orzeźwia. Prosta i szybka. U mnie jest stałym gościem w upalne dni.
Proporcja na litrowy dzbanek:
- 1 cytryna
- 2 łyżki cukru*
- 2 szklanki wody niegazowanej**
- woda gazowana do uzupełnienia płynu
- lód
Cytrynę parzymy. Odkrawamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera. Dodajemy szklankę wody niegazowanej i cukier. Miksujemy.
Przed sitko o drobnych oczkach wprost do dzbanka przecedzamy płyn, dodajemy lód i uzupełniamy wodą gazowaną.
Wrzucając ulubione owoce do dzbanka delikatnie się schłodzą i dają dodatkowe orzeźwienie.
Czasami do blendera wrzucam kilka listków świeżej mięty - daje jeszcze większą moc chodzenia!
* można zastąpić ulubionym słodziwem: miód/ cukier trzcinowy
** często używam wystudzonej wody przegotownej
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz