niedziela, 2 sierpnia 2015

Kakaowiec z polewą krówkową i solonymi orzeszkami


Nie każdy w sezonie letnim lubuje się w ciastach owocowych. Niektórzy cały rok cenią sobie konkretne ciasta. Dla koneserów tradycyjnych smaków polecam proste ciasto - mocno kakaowe z żurawiną, polewą krówkową i solonymi orzeszkami.

I nie wspomniałam o najważniejszym - ciasto robi się bez miksera, wystarczy widelec w roli mieszadła.



Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm

- 3 szklanki* mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka kwaśnego dżemu
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki oleju
- 4 pełne łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- po 0,5 szklanki suszonej żurawiny i rodzynek

Wszystkie składniki wymieszać w misce widelcem do momentu połączenia ( nie rozbijać małych grudek).Dodać bakalie i wymieszać.
Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec 55-60 minut w temperaturze 180'C ( do suchego patyczka).



Polewa:
- 7 cukierków krówek
- 7 dag masła

- po garści orzeszków ziemnych i włoskich

Orzechy przesiekać na grubo nożem. Uprażyć na suchej patelni do delikatnego zezłocenia. Pod koniec prażenia dodać szczyptę soli.

Cukierki posiekać i wraz z masłem przełożyć do rondeleczka, na wolnym ogniu rozpuszczać do momentu połączenia się składników. Masę od czasu do czasu należy mieszać, gdyż cukierki chętnie przywierają do dna i się przypalają.
Po połączeniu masła i krówek polać wystudzony kakaowiec i posypać orzeszkami.

* szklanka o pojemności 250 ml

3 komentarze:

  1. ja się z chęcią poczęstuje :p

    OdpowiedzUsuń
  2. Och coś wspaniałego. Idealne połączenie. Niby proste.. A robi wrażenie ;)
    Skusiłabym się!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda smakowicie :)
    Choć ja jednak, póki można, wykorzystuję owoce :)

    OdpowiedzUsuń