piątek, 12 grudnia 2014

Sałatka z kaczką i ciepłym dressingiem pomarańczowym



Co zrobić na romantyczną kolację? proponuję pyszną sałatkę. Jest delikatna, a jednocześnie syta. Smak pomarańczy dodanej bezpośrednio do sałaty jak i obecnej w dresingu delikatnie zakwasza i podkreśla smak pysznej kaczki. 

Kaczkę wykonałam w sposób przedstawiony w TYM wpisie (klik).


Proporcja na dwie osoby:
- 1 filet z kaczki
- 1/2 główki sałaty lodowej
- garść siekanej kapusty pekińskiej
- 1 średnia pomarańcza
- 1 serek pleśniowy typu brie

Sos:
- sok z 1,5 pomarańczy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki  musztardy
- 1 łyżka płaska miodu
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli

Kaczkę należy pokroić w jak najcieńsze plasterki.
Pomarańczę podzielić na fileciki.
Serek pokroić na trójkąty. 
Sok z owoców, miód i musztardę podgrzać, dodać plasterki kaczki.
Mieszankę sałaty i pekińskiej wyłożyć na talerze. 
Ciepłą, nasyconą smakiem kaczkę wyłożyć na sałatę, wyłożyć na nią pomarańczę i ser. Do pozostałego na patelni sosu dodać olej i sól - wymieszać rózgą na emulsję.
Dresingiem polać sałatę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz