Cudowna w smaku. Mięso jest doskonale kruche, pikantne, podbite nutą słodyczy. Dodatek świeżego szczypioru nadaje mu lekkości.
Do stworzenia tego dania zainspirowała mnie książka "Wok & Stir-Fry" , która jest zbiorem przepisów na dania z woka i patelni.
Porcja na 2 osoby:
- 4 kotlety wieprzowe ( schab )
- 1 duża marchewka
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
przyprawy*
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili**
- 2 rozgniecione kulki ziela angielskiego
- kilka łyżek siekanego szczypioru
* ziarna rozgnieść płaską częścią ostrza noża i przeciekać ( bądź utrzeć w moździerzu ), wymieszać ze sproszkowanymi przyprawami
** ilość chili zależy od tolerancji ostrości naszych kubków smkowych
marynata:
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 1/3 szklanki pikantnego keczupu
karmel:
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1/3 szklanki wrzątku
- 1/3 szklanki cukru
1. Kotlety należy pokroić na paseczki, następnie zalać marynatą. Ostawić na 0,5 godziny.
2. Marchewki pokroić w zapałkę, cebulkę w piórka czosnek w plasterki.
3. Na suchą patelnię wsypać cukier, zalać zimną wodą. Podgrzewać do momentu uzyskania jasnego karmelu. Zalać wrzątkiem. Całość podgrzewać chwilę.
4. Do karmelu dodać mięso wraz z marynatą, warzywa, przyprawy.
5. Dusić przez 20 minut, sos się zredukuje i oblepi mięso. W razie konieczności dosolić***
6. Posypać siekanym szczypiorem. Podawać z ryżem.
*** dania wcześniej nie solimy, gdyż sos sojowy z marynaty jest bardzo słony. Jednak spotkałam się z sosami sojowymi o różnej zawartości soli. Dania należy spróbować i ewentualnie dosolić.
Lucky Club: Play Live Online Casino Site | Lucky Club Live
OdpowiedzUsuńTry over 200 live casino games in one easy to play, fun and fast payment method. Sign up today and start winning. No matter the country you are in, you 카지노사이트luckclub can join