sobota, 7 marca 2015

Pilaw z wieprzowiną i groszkiem


Wracam zmęczona po pracy...
Myślę - czas na relaks po mojemu. Kieruję kroki do kuchni.
W lodówce wita mnie piękny kawałek surowego bekonu. W zamrażalniku leżakuje torba zielonego groszku. Sięgam do koszyka z warzywami - wyjmuję pieczarki, czosnek i chili, po drodze przycinam zielone włosy szczypiorku.


....i zaczynam :)

Porcja na 3 osoby:
- 200 gr ryżu
- ok. 25 dag surowego bekonu/boczku/brzucha
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała chili 
- pół pęczka szczypiorku
- pół opakowania mrożonego groszku ( ok. 200 gr )
- 30 dag pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól

Pieczarki, chili i czosnek siekam w plasterki. Bekon kroję w kawałki o grubości do 0,5 cm. 
W głębokim rondlu rozgrzewam olej, podsmażam mięso, dodaję chili, czosnek i pieczarki. Przesmażam szybko. W tym momencie wsypuję ryż, mieszam aby każde ziarenko było oblepione smakiem. Solę do smaku i zalewam do równości wodą. Duszę pod przykryciem, zaglądając od czasu do czasu czy ryż wchłonął wodę. Po pierwszym wchłonięciu wody w ziarna dorzucam groszek. Duszę do miękkości ryżu. Siekam szczypior i mieszam całość dokładając 1 łyżkę masła. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz