wtorek, 29 grudnia 2015

Maczanka śliwkowa ( duszony karczek macerowany )


Jest to moja autorska wersja maczanki, czyli mięska w niezawiesistym sosie, którym można nasączyć pajdę chleba. Receptur na tego typu dania jest wiele, jedni pieką mięso w całości inni duszą w kawałkach. Ja podzieliłam je na duże fragmenty, zmacerowałam i dusiłam podlewając rosołem. Efekt rewelacyjny, mięso rozpadające się pod naciskiem widelca, sos intensywny i klarowny. Niewątpliwą zaletą tego dania jest to, że im dłużej razy je podgrzewamy - tym jest smaczniejsze. Więc śmiało można przygotować dużą porcję.


Na około 1 kilogram karczku
- 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu i soli
- 1 płaska łyżka mielonego pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki słodkiego octu śliwkowego ( jeżeli macie taki spod tzw. śliwek w occie, warto go wykorzystać )
- 6-8 suszonych śliwek węgierek ( nie wędzonych )
- ok. 250-300 ml rosołu drobiowego( może być z kostki )
- 2 średnie cebule
- 2 kulki ziela angielskiego
- olej do podsmażenia


Mięso pokroić w sporą kostkę ( 3 x 3 cm ). Przełożyć do miseczki. Czosnek zgnieść płaską stroną nożna a następnie przesiekać. Dodać do mięsa wraz z solą, pieprzem i rozmarynem. Marynować w chłodnym miejscu około 2h.  Następnie na patelni rozgrzać mocno olej, podsmażać partiami do zezłocenia. Przekładać do rondla. Na tłuszczu po smażeniu poddusić cebulę pokrojoną w piórka. Zalać patelnię połową szklanki rosołu aby zebrać z niej wszystkie smaki. Przelać do mięsa. Do rondla dodać ziele angielskie i śliwki. Uzupełnić płynem aby mięso było ledwie przykryte. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu w razie potrzeby uzupełniając płyn.


Podawać z chlebem i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do grubej kaszy (  typu pęczak ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz