niedziela, 21 czerwca 2015

Bułeczki z nutellą i kruszonką ( czekoladowe brioche )

Pyszne, puszyste, słodkie. Dorośli delektują się nimi przy porannej kawie, dzieci opychaj się nimi popijając aromatycznym kakaem.. Pachną czekoladą, pod zębami chrupie słodka kruszonka.

Zapraszam na małą chwilę zapomnienia..




Proporcja na ok. 18 sztuk dużych drożdżówek.
- 4,5 szklanki mąki*
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki maślanki/kefiru
- 110 gr masła stopionego i wystudzonego
- 3 płaskie łyżeczki suchych drożdży ( lub odpowiednio 70 gr drożdży w kostce** )
- 0,5 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 0.25 łyżeczki soli

Kruszonka
- 8 łyżek masła
- 8 łyżek cukru
- 12 łyżek mąki

- mały słoiczek kremu czekoladowego ( u mnie nutella 230 gr)

*używam szklanki o pojemności 250 ml
** jeżeli używamy świeżych drożdży należy zrobić rozczyn - drożdże rozkruszyć, utrzeć z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Po wyrośnięciu dodać do mąki.



Do misy miksera włożyć suche składniki, następnie dodać żółtka, ciepłe mleko i maślankę. Wyrabiać na najwyższych obrotach miksera ok. 4 minut, następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 7 minut. Następnie ciasto należy odstawić na 30 minut do rośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę wyrabiać podsypując mąką ( ciasto nie jest ścisłe). Rozwałkować, aby uzyskać prostokąt o grubości ok. 0,7 mm i posmarować go na całej powierzchni kremem czekoladowym. Ciasto zwinąć ścisło jak roladę, pokroić na ok. 18 krążków, pionowo ułożyć na blasze wyłożonym papierem w odstępach ok. 4-5 cm.


Kruszonka:
Składniki połączyć ze sobą palcami do uzyskania grudek. 
Każdy krążek posypać suto kruszonką. Piekarnik nastawić na 220'C, a bułki odstawić na 20 minut do rośnięcia. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika, temperaturę obniżyć do 200'C. Piec ok. 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz