Zapraszam na małą chwilę zapomnienia..
Proporcja na ok. 18 sztuk dużych drożdżówek.
- 4,5 szklanki mąki*
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki maślanki/kefiru
- 110 gr masła stopionego i wystudzonego
- 3 płaskie łyżeczki suchych drożdży ( lub odpowiednio 70 gr drożdży w kostce** )
- 0,5 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 0.25 łyżeczki soli
Kruszonka
- 8 łyżek masła
- 8 łyżek cukru
- 12 łyżek mąki
- mały słoiczek kremu czekoladowego ( u mnie nutella 230 gr)
*używam szklanki o pojemności 250 ml
** jeżeli używamy świeżych drożdży należy zrobić rozczyn - drożdże rozkruszyć, utrzeć z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Po wyrośnięciu dodać do mąki.
** jeżeli używamy świeżych drożdży należy zrobić rozczyn - drożdże rozkruszyć, utrzeć z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Po wyrośnięciu dodać do mąki.
Do misy miksera włożyć suche składniki, następnie dodać żółtka, ciepłe mleko i maślankę. Wyrabiać na najwyższych obrotach miksera ok. 4 minut, następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 7 minut. Następnie ciasto należy odstawić na 30 minut do rośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę wyrabiać podsypując mąką ( ciasto nie jest ścisłe). Rozwałkować, aby uzyskać prostokąt o grubości ok. 0,7 mm i posmarować go na całej powierzchni kremem czekoladowym. Ciasto zwinąć ścisło jak roladę, pokroić na ok. 18 krążków, pionowo ułożyć na blasze wyłożonym papierem w odstępach ok. 4-5 cm.
Kruszonka:
Składniki połączyć ze sobą palcami do uzyskania grudek.
Każdy krążek posypać suto kruszonką. Piekarnik nastawić na 220'C, a bułki odstawić na 20 minut do rośnięcia. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika, temperaturę obniżyć do 200'C. Piec ok. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz