piątek, 18 lipca 2014
Domowy kebab w bułce z patelni
Pyszny domowy kebab, który możemy sami wykonać posiadając tylko patelnię. We wnętrzu bułki znajdujemy warzywa na jakie nas tylko najdzie ochota i soczyste kawałki kurczaka zamarynowane w ulubionych przyprawach.
Domowy fast food jest doskonałą alternatywą dla fanów tego typu jedzenia.
Moje bułki z patelni nie są typowymi do kebabu ( nie mają kieszonki, w której znajdują się składniki). Są natomiast treściwe i na pewno zaspokoją największy głód. Przygotowując je użyłam patelni do naleśników i kopulastej pokrywki ( która nie dotyka bułek podczas smażenia). Można zastąpić głęboką patelnią i płaską pokrywką.
Kebaby podałam z sosem tzatziki.
Proporcja na 5 bułek:
- 1,25 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka suchych drożdży
W misce umieścić wszystkie składniki - wymieszać. Wyłożyć na blat stołu i chwilę wyrabiać. W razie gdyby ciasto się kleiło - podsypać delikatnie mąką. Przełożyć do miseczki, przykryć ściereczką i pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto na stół i podzielić na 5 części. Każdy fragment delikatnie spłaszczyć dłonią nadając mu wydłużony kształt. Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie rozgrzać suchą! patelnię. Układać na niej bułeczki i przykryć pokrywką. Zmniejszyć moc palnika o połowę. Po 3 minutach odwrócić przyrumienione bułeczki na drugą stronę na kolejne 3 minuty.
Wypełnienie kebabu tak naprawdę jest dowolne i zależy od naszych smaków:
- 1 średni pomidor
- 1 zielony ogórek
- 1 małosolny ogórek
- 1 marchewka
- 1/8 młodej kapusty
- 1/4 pęczka pietruszki zielonej
- 1 mała papryka ( u mnie odmiana blondy)
- 1 średnia cebula ( u mnie czerwona)
- kilka liści sałaty
- 1 mały podwójny filet z kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 1 jogurt grecki ( mały ok. 200 gr)
- 1 mały ogórek zielony
- 1 średni ząbek czosnku
- 1/4 pęczka kopru
- sól
Sos:
Ogórek zetrzeć na drobnych oczkach tarki, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Warzywa wymieszać z jogurtem i solą. Odstawić na kilka minut aby sos nabrał smaku.
Mięso:
Filet oczyścić z błonek. Jeżeli jest kostka to ją usunąć. Mięso pokroić w paseczki. Obsypać przyprawami, wymieszać z olejem. Odstawić na 20 minut.
Suchą patelnię rozgrzać, wrzucić na nią kurczaka. Szybko obsmażyć. Nie należy robić tego długo, gdyż mięso będzie łykowate.
Warzywa:
Pomidora pokroić w 8 mki, ogórki i cebulę w krążki, paprykę w paseczki. Marchewkę zetrzeć bądź przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć na paseczki. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z posiekaną pietruszką.
Każdą bułkę nakroić tak, aby powstała kieszonka. Dno bułki wyłożyć sałatą aby soki z warzyw jej nie namoczyły. Wewnątrz układać warzywa na przemian z kawałkami kurczaka i sosem. Można posypać prażoną cebulką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz