poniedziałek, 27 października 2014

Piernikowe muffiny ( minibabeczki )



Malutkie, takie na dwa kęsy.. w sam raz na mini poczęstunek lub elegancki upominek.
Pachnące cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem po prostu piernikiem..pachnące domem w chłodne jesienne dni..
Uwieńczone polewą czekoladową i kruchymi ciasteczkami w mlecznej czekoladzie...małe piernikowe elegantki kryjące w sobie słodką tajemnicę..ulubioną marmoladkę lub konfiturę.

Przepis jest bardzo prosty.. Tak naprawdę najwięcej czasu zabiera wykończenie muffinek niż ich upieczenie.

Porcja na 24 muffinki o wymiarach 4 x 6 cm:

- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklaka kwaśnych jabłek tartych na grubych oczkach
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki oleju
- 1 pełna łyżka przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie + 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

- 24 łyżeczki ulubionej konfitury / marmolady

polewa:
-50 gr masła
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
-2 łyżki cukru


dodatkowo:

- opakowanie miniciasteczek w czekoladzie ( można je zastąpić ulubionymi dodatkami. świetnie sprawdzą się np. rodzynki namoczone w rumie lub prażone z cynamonem orzechy ziemne lub włoskie.

Mąkę, cukier, kakao, środek spulchniający, przyprawę do piernika i sól umieścić w misce. Po środku zrobić wgłębienie. Dodać jaja, mleko, jabłka, miód i olej. Wymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne.

Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta. W sumie nie może być nie więcej ciasta niż 3/4 wysokości foremki, gdyż podczas pieczenia może wypłynąć.
Piec ok. 25 minut w 180 'C. ( do suchego patyczka ).

Skłądniki polewy podgrzać do połączenia składników nie doprowadzając do wrzenia.

Na zimne muffinki położyć łyżkę wystudzonej polewy, na wierzchu ułożyć ciasteczka.

1 komentarz: