wtorek, 29 lipca 2014

Kołyska / wózek z lukru królewskiego ( instrukcja wykonania)




Dziś pokażę Wam jak w prosty sposób uzyskać niebanalną ozdobę do każdego tortu czy ciasta. 
Lukier królewski to bardzo wdzięczny materiał do pracy. Rzadsza jego wersja jest idealna do pomadowania ciasteczek i pierniczków. Ta bardziej gęsta służy do wytwarzania wspaniałych ozdób cukierniczych.

Wózek wykonany z luru królewskiego był tzw. "kropką nad i" tortu, jaki wykonałam dla synka z okazji Chrztu Świętego.

Idealny lukier zrobiłam z proporcji podanych na Moich Wypiekach (klik)
U mnie zrobiony z połowy porcji. Lukier ma być tak gęsty, że postawiona kropla na stole stoi a na jej powierzchni robi się po chwili cienka skorupka. 


A oto wykonanie wózeczka z luru krok po kroku:

1. Przygotowujemy:
- kartki papieru i pisak do szkicowania
- papier do pieczenia / lub sztywna folia
- taśma klejąca 
- szeroki krążek ( u mnie również szeroka taśma klejąca)
- dodatkowo: worek cukierniczy z tylką w kształcie ściętego stożka


2. Poglądowo szkicujemy to co chcemy stworzyć (u mnie wózek)


3. Szkic przekładamy  na bardziej realny rysunek. Musi być wymiarów naszej ozdoby.


4. Następnie do podłoża taśmą klejącą przytwierdzamy papier do pieczenia ( zapobiegnie przesuwaniu się arkusza)

5. Pod papier podkładamy nasz szkic. Nie zapominajmy, że wózek jest 3D - więc oprócz boków potrzebne jest też "dno". Uzyskałam je nawijając papier do pieczenia na rolkę szerokiej taśmy. 

6. Na wyznaczonych przez nas liniach zaczynamy szprycować lukier.


7. Szprycujemy:
- prawy bok
- lewy bok ( ważne - odbicie lustrzane prawego!!)
- dno wózeczka

8. Czekamy aż lukier wyschnie. Ja odłożyłam na kilka godzin. ale tak naprawdę wystarczy dotknąć. Jak nie będzie miękki to znaczy, że można zacząć odklejać elementy wózeczka od papieru. Następnie tym samym lukrem sklejamy poszczególne elementy. Spoiwo nakładamy ciągłą linią, przykładamy elementy i odczekujemy chwilę. Wszelkie braki uzupełniamy lukrem. 
Uwaga - elementy są kruche, ale jeżeli się złamią - można bez problemu skleić lukrem. 


9.  I gotowe :) Można cieszyć oko i zdobić torty.


2 komentarze: