poniedziałek, 13 października 2014

Łopatka w warzywach z sosem chrzanowym ( sztuka mięsa )



- no...w końcu obiad dla prawdziwych mężczyzn...powiedział mój mięsożerny mąż wchodząc po pracy do kuchni...
- tak, tak...przytaknęłam - ale po mojemu - czyli nie smażone mięsko, ale gotowane...
- jak to gotowane...? bez smalczyki i tłuszczyku?!?
- a tak to - w warzywach z sosem chrzanowym...
- no dobrze - spróbuję..

.....i tak weszła łopatka do stałego repertuaru obiadowego

Powiem, że odgrzewana na drugi dzień też jest pyszna,.. i na zimno do kanapek też dobrze spełnia swoją rolę.

Mojej łopatki bylo 1,2 kg. W jednym kawałku.
Na 12 godz. przed przyżądzeniem należy zanurzyć ją w solance - po przygotowaniu będzie krucha, soczysta i idealnie słona w każdej części.

Solanka - na litr wody - 3 pełne łyżki soli.
Mięso oczyścić, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 12h przed przygotowaniem.

Warzywa, które wykorzystałam do przygotowania dania:
- 4 duże marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 selera
- mały por zielona i biała część
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula

dodatkowo
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- pół łyżki ziaren pieprzu w całości
- łyżeczka ziaren gorczycy

Marchewki i pietruszki obieramy  i wraz z porem przekrawamy na 3 części. Cebulę z łupiną przekrawamy na pół, ząbki czosnku nie obieramy tylko delikatnie nagniatamy płaską stroną ostrza noża.
Na dno garnka wykładamy połowę warzyw, na nie kładziemy mięso, zasypujemy pozostałymi warzywami. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Zalewmy wodą do równości. Gotujemy do miękkości mięsa na wolnym ogniu ( około 1,5 godziny).

Jeżeli mamy szybkowar czas przygotowania skraca się do 30 minut.

Do podania proponuję sos chrzanowy na 2 osoby:

- 1łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 3-4 łyżki chrzanu tartego ( zależy jak pikantnie lubimy )
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki cukru ( lub do smaku )
- szczypta soli

Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Zrobić zasmażkę. Następnie rozprowadzić ją mlekiem, dodać chrzan, cukier i sok z cytryny. Doprawić solą do smaku.
Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.







A co zrobić z warzywami?? mam bardzo dobrą propozycję- pyszna jarzynka:

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła + łyżkę oleju, dodać płaską łyżkę cukru, łyżkę soku z cytryny i odrobinę soli. Dodać warzywa ( marchewki, pietruszki, seler) i podgrzewać naa wolnym ogniu do momentu delikatnej karmelizacji warzyw. Poznamy po szklistej i błyszącej powierzchni marchewek. Podawać do mięsa.


2 komentarze: