środa, 1 października 2014

Syta zupa z dyni i soczewicy


Powiem szczerze, że zupa krem na bazie dyni i soczewicy jest syta..bardzo syta.  Jeżeli chcemy, żeby rozgrzała zmarzluchów dodajmy do niej odrobinę chilli. Będzie sycie i pikantnie. Soczewica jest bogata w białko, więc dodatek mięsa jest zbędny.

No i ten kolor! - od razu się poprawia humor - nawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień..


Porcja na 3 głodne osoby:

- 60 dag dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek )
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 duże marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- kawałek pora ( biała część z odrobina zielonej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki masła / oleju / oliwy

Dynię pokroić w kawałki. Marchewkę, pietruszkę oraz por obrać i pokroić w podobnej wielkości cząstki.
Soczewicę przepłukać. Zalać wodą w garnku ok. 4 cm ponad powierzchnię ziaren. Gotować 20 minut. Dodać jarzyny, liść laurowy i czosnek. Gotować kolejne 20 minut ( marchewka, soczewica mają być miękkie a dynia ma się rozpadać). Doprawić solą. Jeżeli lubimy ostre smaki dodajmy pod koniec gotowania cząstkę ostrej papryczki. Teraz należy dodać tłuszcz, w którym rozpuszczą się witaminy z jarzyn. Zmiksować na gładki krem. Można podawać z grzankami lub posypany pestkami dyni.


3 komentarze:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie, w którym trzeba przygotować zupę z kaszą:
    http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
    Pozdrawiam ! Monika

    OdpowiedzUsuń