wtorek, 16 grudnia 2014

Królik w sosie cebulowo-śmietanowym ( z szybkowaru )



Dania z królika dosyć często goszczą na moim stole.
Poprzednio zaprosiłam Was na pysznego królika duszonego w pomidorach.. 
Dziś kolejna odsłona tego delikatnego, białego mięska. Duszony w towarzystwie cebulki, w sosie własnym, podlany na koniec śmietanką jest dniem królewskim. Pasuje zarówno do pieczywa, ziemniaków, klusek śląskichkopytek jak i ryżu czy kaszy. Podałam z sałatką z buraczków i papryki.


- tuszka królika ( skoki, łapy, comber )
- 3-4 cebule
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ocet do zamarynowania mięsa

Mięso umyć, ,podzielić na porcje, oczyścić z błonek. Oprószyć solą, majerankiem i pieprzem, skropić octem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny aby mięso skruszało.
W szybkowarze rozgrzać olej, obsmażyć mięso. Dodać czosnek, liść laurowy i cebulę pokrojoną w talarki. Podlać wodą, doprowadzić potrawę do wrzenia, zamknąć szybkowar* pod ciśnieniem na 30 minut. Wyłączyć gaz, pozwolić samoistnie garnkowi odprowadzić parę ( zajmie to około 10-15 minut). Po otwarciu zahartować śmietanę powstałym sosem ( do miseczki włożyć 3 łyżki śmietany i łyżkę gorącego sosu, wymieszać) i dodać do mięsa.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

* królika można zrobić w tradycyjnym garnku, jednak czas duszenia mięsa wydłuży się do 1,5- 2 godzin. Należy pamiętać, aby podlewać mięso co jakiś czas wodą. 

niedziela, 14 grudnia 2014

Orzechy nadziewane czekoladą ( ciastka )


Pamiętacie taki radziecki wynalazek jak patelnia do wypiekania ciasteczek? Nieśmiertelna, ciężka ale idealnie wyważona. Doskonale dogrzewa ciasteczka z każdej strony.
Kto jej nie odziedziczył po przodkach może bez problemu ją kupić na serwisach aukcyjnych.

Takie ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Rozkosz, na którą czekałam przed świętami Bożego Narodzenia. Nadziane masą czekoladową były uwielbiane przez moją rodzinę.



Proporcja na około 100 sztuk:

- 4 szklanki mąki pszennej
- 200 gr śmietany kwaśnej
- 200 gr masła roślinnego / naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 żółtka + 1 całe jajo
- 1 łyżeczka sody, szczypta soli

Składniki ciasta zagnieść. Schłodzić godzinę w lodówce. Odrywać małe kawałeczki. Układać w otworach rozgrzanej patelni, smażyć po 2 minuty z każdej strony.

Masa czekoladowo-ciasteczkowa:

- 200 gr masła roślinnego
- 6-8 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
- 1/3 szklanki  mleka
- szczypta soli
- 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
- szklanka okruchów z pieczenia ciasteczek / pokruszonych herbatników



Masło, cukier, kakao, mleko i sól podgrzać do połączenia składników. Dodać mleko w proszku - zmiksować. Dodać ciasteczka. Przygotowaną letnią masą nadziewać połówki "orzechów" i sklejać je ze sobą.



zBLOGowani.pl

piątek, 12 grudnia 2014

Sałatka z kaczką i ciepłym dressingiem pomarańczowym



Co zrobić na romantyczną kolację? proponuję pyszną sałatkę. Jest delikatna, a jednocześnie syta. Smak pomarańczy dodanej bezpośrednio do sałaty jak i obecnej w dresingu delikatnie zakwasza i podkreśla smak pysznej kaczki. 

Kaczkę wykonałam w sposób przedstawiony w TYM wpisie (klik).


Proporcja na dwie osoby:
- 1 filet z kaczki
- 1/2 główki sałaty lodowej
- garść siekanej kapusty pekińskiej
- 1 średnia pomarańcza
- 1 serek pleśniowy typu brie

Sos:
- sok z 1,5 pomarańczy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki  musztardy
- 1 łyżka płaska miodu
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli

Kaczkę należy pokroić w jak najcieńsze plasterki.
Pomarańczę podzielić na fileciki.
Serek pokroić na trójkąty. 
Sok z owoców, miód i musztardę podgrzać, dodać plasterki kaczki.
Mieszankę sałaty i pekińskiej wyłożyć na talerze. 
Ciepłą, nasyconą smakiem kaczkę wyłożyć na sałatę, wyłożyć na nią pomarańczę i ser. Do pozostałego na patelni sosu dodać olej i sól - wymieszać rózgą na emulsję.
Dresingiem polać sałatę. 

sobota, 6 grudnia 2014

Zupa jarzynowa z dynią (krem)



Dziś przedstawiam przepis na bardzo szybki obiad. Zupa, której przygotowanie wraz z obieraniem warzyw zajmuje nie więcej niż 35 minut. Jest lekka ale jednocześnie pożywna.. Gotowy krem możecie posypać ulubionym żółtym serem bądź skropić olejem z pestek dyni, który maksymalnie wyciągnie jej dyniowe aromaty. U mnie zupa wystąpiła w towarzystwie grzanek czosnkowych.

Może zainteresuje Cię też:
* syty krem z dyni i soczewicy
* pikantny krem z marchewki

Na 4 porcje lub 3 duże:
- pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 4-5 marchewek, 2-3 pietruszki, mały por, 1/5 selera )
- obrana i oczyszczona dynia - ok. 70 dag
- 100 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego chili
- sól do smaku
- opcjonalnie kilka kropel oleju z pestek dyni

Warzywa obrać, wraz z dynią pokroić na podobnej wielkości fragmenty. Włożyć do garnka, zalać do 3/4 wysokości jarzyn wodą, Przykryć pokrywką i gotować na żywym ogniu ok. 20-25 minut do miękkości składników. Następnie do garnka dodać mleko, łyżkę masła, chili i sól do smaku. Zmiksować blenderem na gładki krem.

Podawać z grzankami lub bagietką / bułką.
Przed podaniem polecam skropić olejem z pestek dyni - zupa nabierze głębi smaku. Ale bez tego dodatku też jest pyszna.
Ostrość zupy jest wartością indywidualną - regulujemy ją ilością chili w daniu.


środa, 3 grudnia 2014

Dynia marynowana w słodko kwaśnej zalewie



Bo kłaść to złoto w kostkach do słoika można dopóki dynia jest dostępna ( przeciętnie do końca grudnia). Lubię smak korzennej marynaty, którą otoczone są kosteczki dyni. To świąteczny smak na czasie.. słodki i jednocześnie kwaskowaty, podkreślony pikanterią goździków i aromatem cynamonu.
Wspaniale komponuje się z białym mięsem

Polecam również:
* słodko kwaśne gruszki
* buraczki w słoiku
* papryka marynowana



Na 2 kg oczyszczonej dyni ( bez pestek i skóry ):
- 3,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanka wody
- 3/4 szklanki octu 10%
- 4-5 goździków
- 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu ( bądź kora )

Dynię kroimy w paski a następie w miarę równą kostkę. Składniki marynaty zagotowujemy. Wkładamy kosteczki dyni i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do zeszklenia - uwaga - nie przegotujmy bo dynia się rozpadnie ( potrwa to około 30 minut, ale bądźcie czujni - tak naprawdę czas gotowania zależy od odmiany dyni).
Jak marynata będzie gotowa przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut.