wtorek, 20 października 2015

Tort bananowo truskawkowy ( Pasowanie Pierwszoklasisty )

Był to jeden z większych tortów jakie wykonywałam do tej pory.
Ciasto było jednym z punktów uroczystości jaką jest Pasowanie na Pierwszoklasistę.
Oprócz wytycznych jakie dostałam co do doboru smaków przeprowadziłam wywiad z dziećmi znajomych - okazało się, że ulubionymi smakami pociech są:
miejsce 1: bananowy,
miejsce 2: truskawkowy
miejsce 3: czekoladowy

Tak więc wykonawszy tą dogłębną analizę zabrałam się do dzieła.



Blacha 24 x 38 cm

Biszkopt:
- 8 jajek
- 8 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. 
Białka oddzielić od żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności białka. Następnie dodać partiami cukier. Kiedy piana z cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku i ubijać. 
Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej.
Wylać ciasto do formy, piec ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. 

* Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy.

Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty.



Krem bananowy

- 250 gr serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 łyżki soku z cytryny

Śmietanę ubić.  Banany wraz z sokiem z cytryny ugnieść widelcem. Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego struktury, dodać banany. ucierać jeszcze przez minutę. Łyżką delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.

*jeżeli krem wydaje nam się mało słodki - proponuję dodać 1 łyżkę cukru pudru. Ja miałam tak słodkie banany, że było to zbędne

Krem truskawkowy:

- 250 gr serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- mały słoik dżemu truskawkowego* ( ok. 300 ml ) 

* ja użyłam domowego, jeżeli nie macie - szukajcie takiego z jak największą zawartością owoców

Śmietanę ubić. Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego struktury, dodać dżem, ucierać jeszcze przez minutę. Łyżką delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.

Nasączenie:
- 250 ml zaparzonej i wystudzonej herbaty earl grey
- sok z 1/4 cytryny
- 2 łyżki cukru

Wymieszać do rozpuszczenia cukru w nasączu ( płyn w smaku ma być kwaśno słodki )



Złożenie:
1. Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem bananowy
2. Nałożyć drugi blat, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem truskawkowy
3. Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć. 


Tort wykończyłam lukrem plastycznym ( klik ). Zdobiły go cukrowe akcesoria ucznia:
- kredki
- książki
- figury geometryczne i literki
- plecaczek z misiem 

Aby masa do tortu dobrze przywarła, utrzymywała wilgoć i nie kruszyła się podczas krojenia należy najpierw pokryć go masą maślaną:



Masa maślana do pokrycia tortu:

- 200 gr masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z cytryny

Masło połączyć z cukrem pudrem. Ucierać aż masło zbieleje, podwoi objętość a cukier się rozpuści. Dodawać partiami sok i nadal ubijać.

Masą maślaną obłożyć tort przed pokryciem masą cukrową.

2 komentarze: