środa, 28 października 2015

Wieprzowina w sosie słodko-ostrym


Cudowna w smaku. Mięso jest doskonale kruche, pikantne, podbite nutą słodyczy. Dodatek świeżego szczypioru nadaje mu lekkości.
Do stworzenia tego dania zainspirowała mnie książka "Wok & Stir-Fry" , która jest zbiorem przepisów na dania z woka i patelni.



Porcja na 2 osoby:

- 4 kotlety wieprzowe ( schab )
- 1 duża marchewka
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku

przyprawy*
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili**
- 2 rozgniecione kulki ziela angielskiego
- kilka łyżek siekanego szczypioru

* ziarna rozgnieść płaską częścią ostrza noża i przeciekać ( bądź utrzeć w moździerzu ), wymieszać ze sproszkowanymi przyprawami
** ilość chili zależy od tolerancji ostrości naszych kubków smkowych

marynata:
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 1/3 szklanki pikantnego keczupu

karmel:
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 1/3 szklanki wrzątku
- 1/3 szklanki cukru

1. Kotlety należy pokroić na paseczki, następnie zalać marynatą. Ostawić na 0,5 godziny.
2. Marchewki pokroić w zapałkę, cebulkę w piórka  czosnek w plasterki.
3. Na suchą patelnię wsypać cukier, zalać zimną wodą. Podgrzewać do momentu uzyskania jasnego karmelu. Zalać wrzątkiem. Całość podgrzewać chwilę.
4. Do karmelu dodać mięso wraz z marynatą, warzywa, przyprawy.
5. Dusić przez 20 minut, sos się zredukuje i oblepi mięso. W razie konieczności dosolić***
6. Posypać siekanym szczypiorem. Podawać z ryżem.

*** dania wcześniej nie solimy, gdyż sos sojowy z marynaty jest bardzo słony. Jednak spotkałam się z sosami sojowymi o różnej zawartości soli. Dania należy spróbować i ewentualnie dosolić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz