wtorek, 12 lipca 2016

Letnia sałatka z tuńczykiem i makaronem

Pyszna i szybka propozycja na letnie śniadanie, kolację bądź lunch do pracy. Świetnie sprawdzi się również jako sałatka piknikowa. Jej bazą jest ugotowany makaron. Mała ilość składników sprawia, że nie ma w niej chaosu smakowego - tuńczyk nadaje smak kluchom, pomidor je zakwasza a szczypior zaostrza całość.



Porcja na dwie osoby:
- 1,5 szklanki dowolnego ugotowanego makaronu ( świetnie sprwdzi się niewykorzystany makaron z obiadu )
- 2 średnie pomidory
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 łyżki siekanego szczypioru, pora bądź cebulki dymki
- 2 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku

Z pomidorów należy usunąć pestki, ich obecność sprawi, że sałatka podejdzie wodą.
Pomidory pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć, wymieszać z pomidorami i pozostałymi składnikami. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.






2 komentarze:

  1. Pyszności taka sałatka. Zawsze mam do siebie złość jak oglądam kulinarne blogi bo mnie takie smaki biorą, że masakra....

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę wygląda świetnie! Takie sałatki na zimno świetnie sprawdzają się w sezonie letnim, a także jako lunchbox. Jestem zwolenniczką diety pudełkowej, więc ja takie przepisy, jak najbardziej "kupuję".

    OdpowiedzUsuń